Hlavní obsah

Volby v Českém Těšíně a Vítkovicích platí, rozhodl soud

Právo, Aleš Honus

Navzdory silnému podezření z podplácení voličů se nebudou muset opakovat komunální volby v Českém Těšíně ani v ostravském městském obvodu Vítkovice. Krajský soud v Ostravě v pondělí zamítl žaloby na neplatnost voleb v těchto městských celcích, které v obou případech podali zástupci neúspěšných stran.

Foto: Aleš Honus, Právo

U soudu se přehrávaly záznamy, ve kterých svědci hovořili o podplácení voličů.

Článek

V případě Českého Těšína, kde se musely volby z důvodu kupčení s hlasy opakovat už před čtyřmi lety, je přitom podezření z nabízení peněz voličům za hlas konkrétní straně natolik silné, že i letos vyústilo v trestní stíhání několika osob spojených s místním hnutím SOS pro Český Těšín.

Žalobu na neplatnost voleb podala Česká pirátská strana, která se do zastupitelstva nedostala, a argumentovala závažnými zjištěními Nadačního fondu proti korupci.

Maximálně 150 uplacených, řekl soud

U soudu se mimo jiné promítaly videozáznamy svědků, kteří o podplácení konkrétně hovořili. „I kdyby soud uvěřil všem těmto svědkům, bylo by možno hovořit o stovce, maximálně 150 uplacených voličích. Po provedení propočtu by to nemělo žádný vliv na rozložení mandátů v zastupitelstvu města,“ konstatoval soudce, který žalobu zamítl.

Krajský soud v Ostravě v pondělí rozhodoval také o žalobě na neplatnost voleb v ostravském městském obvodu Vítkovice. Žalobu podali zástupci Romské demokratické strany, kteří tvrdili, že byli svědky organizovaného nabízení úplatků za hlas pro Hnutí pro Vítkovice. Soud ale dospěl k názoru, že nic takového nebylo jednoznačně prokázáno a žádný ze svědků nebyl u takového jednání přítomen.

V souvislosti s nedávnými komunálními volbami se ostravský krajský soud zabývá žalobami na neplatnost voleb ze zhruba dvou desítek měst a obcí Moravskoslezského kraje.

V minulém týdnu již zamítl žaloby, které přišly od politických stran z Karlovy Studánky na Bruntálsku, Krnova a několika menších vesnic. O dalších žalobách se bude rozhodovat v dalších dnech, například ve středu je na programu jednání žaloba, která se domáhá zrušení platnosti komunálních voleb ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám