Hlavní obsah

Krmení osmi pražských slonů není žádná legrace

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Napadlo vás někdy, z čeho se může skládat jídelníček slonů v zoologické zahradě? Nahlédli jsme do jejich pavilónu v pražské Zoo v Troji, abychom to zjistili. Ke svačině jsou to větve, k obědu větve a k večeři zase jen větvě, doplněné samozřejmě i dalším krmením.

Krmení slonů v Zoo PrahaVideo: Novinky

 
Článek

Sloni rádi pojídají dřevo, které je velmi důležité pro jejich zažívání, protože jim dodává vlákninu. Proto jsou nedílnou součástí jejich jídelníčku především větvičky, které mají k dispozici v průběhu celého dne.

Dále mají rádi jablka, která chovatelé používají i jako lákadlo, když je chtějí vlákat

třeba do bazénu. Jako odměna slouží staré suché pečivo.

„Sloni přirozeně v přírodě žerou hlavně větve stromů. Větve, které jsou poházené ve výběhu, doplňujeme dalším krmením, senem, slámou, v létě zelenou pící a doplňujeme i menším množstvím zeleniny, ovocem, především jablky a granulátem. Sloni mají trochu sklony k tloustnutí, takže nezařazujeme moc sladkou stravu. Vyhýbáme se třeba i sladké mrkvi, karotce, sladkému ovoci,“ řekl kurátor savců Pavel Brandl.

Chovatelé slony krmí několikrát denně. Aby měli zajištěn přístup k jídlu po delší dobu, mají uvnitř pavilonu krmítka, do kterých se dá napěchovat seno nebo zelenina, kterou si potom vytahují krmnými otvory. Slon spotřebuje v letní sezóně zhruba 160 kilo krmení.

„Naši sloni tráví zhruba polovinu dne venku ve výbězích, druhou polovinu dne, především přes noc, uvnitř v pavilónech a během té doby permanentně aspoň něco malého uzobávají,“ doplňuje Brandl.

Chovatelé krmení připravují celé skupině do výběhu, nebo do stájí v době, kdy tam sloni nejsou. Ne se všemi slony se dá totiž pracovat v přímém kontaktu. Chovatelé rozhází větve, nebo navezou hromadu sena, nacpou zeleninu a seno do krmítek, potom až vpustí slony.

Sloni se svého oblíbeného dřeva dočkají i o Vánocích. Vánoční stromky, které by se musely po svátcích vyhodit, totiž slouží jako potrava pro slony v zoologických zahradách.

Reklama

Výběr článků

Načítám