Hlavní obsah

Lidé svolávají demonstrace a navrhují sejmout Zemanovy portréty

Právo, sts

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odsouzení výroků Miloše Zemana na sebe nenechalo čekat ani z řad veřejnosti, lidé se začali záhy vyjadřovat na internetu a sociálních sítích, vzniklo i mnoho hudebních zpracování vulgarismů.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Na 17. listopad někteří aktivisté už svolávají demonstrace pod názvem Chci si s vámi promluvit, pane prezidente. Vyjádřit svůj nesouhlas s tím, jak Miloš Zeman občany reprezentuje, pořadatelé plánují 17. listopadu, v Den boje za svobodu a demokracii, dopoledne na Národní třídě.

Na 13. hodinu pak další protest plánuje skupina pod heslem Konec lži a nenávisti, která své rozhořčení má v plánu dát na vědomí na Václavském náměstí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Objevila se i internetová petice požadující rezignaci prezidenta. Během 15 hodin měla přes dva tisíce členů.

Nechyběly ani originální nápady. „Já bych přivítal referendum za odvolání prezidenta, ale nevím, jestli je u nás z legislativního hlediska něco takového možné,“ psal nespokojený občan.

Velezrada nebo porušení ústavy

Podle ústavy Senát může se souhlasem Sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentovi k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. ÚS může rozhodnout, že prezident ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt.

„Já myslím, že adekvátní odpovědí na slovník prezidenta je sundat jeho obraz ze všech škol (kde je), protože kazí děti,“ navrhoval jiný pisatel.

Objevili se i tací, kteří nespokojené okřikovali: „Nechápu, proč se lidi rozčilují. Vždyť ho všichni volili. Máte, co jste chtěli,“ reagovala na diskuse jedna z pisatelek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám