Hlavní obsah

Vláda schválila kurzarbeit, zaměstnanci mají dostávat 70 procent mzdy

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Vláda na svém pondělním zasedání schválila tzv. kurzarbeit, tedy zkrácenou pracovní dobu ve firmách v tísni. Jejich zaměstnanci by po dobu kurzarbeitu pobírali 70 procent mzdy, přičemž 50 procent by hradil zaměstnavatel a 20 procent stát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Opatření by mělo zamezit nadměrnému propouštění z důvodu vnějších faktorů, jako je hospodářská krize nebo živelní katastrofa, kdy podniky budou mít pro své zaměstnance práci jen na tři čtyři dny v týdnu.

Vláda nakonec uhnula z původní varianty, kdy zaměstnanci měli v rámci zkrácené pracovní doby pobírat 60 procent svého platu, přičemž by dvě třetiny hradil zaměstnavatel a třetinu stát. Příspěvek by se vyplácel maximálně půl roku, ale bylo by možné jej prodloužit o dalších šest měsíců. Ve výjimečných případech připustila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i další prodloužení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to krok správným směrem, protože kdyby skutečně nastala nějaká velká krize, tak je výhodné jak pro firmy, aby si udržely své kvalifikované a zaučené zaměstnance, a je to výhodné i pro ty zaměstnance jako takové, protože je mnohem lepší chodit do práce a vykonávat alespoň nějakou pracovní činnost, než být registrován jako nezaměstnaný,“ uvedla Marksová s tím, že výhodný je kurzarbeit i pro stát vzhledem k nákladům na podporu v nezaměstnanosti.

Kabinet si vymínil právo o každé žádosti rozhodovat jednotlivě. Marksová nepředpokládá, že by žádostí bylo tolik, aby je vláda nezvládala vyřídit.

Reklama

Výběr článků

Načítám