Hlavní obsah

Natočil dokument o Zemanovi, dostane metál

– Praha

Mezi osobnostmi, kterým příští týden v úterý u příležitosti oslav vzniku republiky udělí prezident Miloš Zeman státní vyznamenání, bude i režisér Robert Sedláček, autor dokumentu o nynější hlavě státu. Informaci potvrdil Lidovým novinám sám Sedláček.

Foto: Petr Horník, Právo

Režisér a scenárista Robert Sedláček

Článek

"Ano, ta informace se ke mně také donesla," uvedl podle Lidových novin režisér Robert Sedláček.

Při natáčení dokumentu "Miloš Zeman: nekrolog politika a oslava Vysočiny" se před lety Sedláček podle Lidových novin s někdejším předsedou ČSSD sblížil. Deník připomíná, že filmař natočil i dokumenty o Zemanových oblíbencích – filozofovi Václavu Bělohradském a Františku Čubovi. Někdejší šéf JZD Slušovice je prezidentovým poradcem a v sobotu se stal senátorem. Bělohradský i Čuba si odnesli státní vyznamenání z Hradu minulý rok.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Noviny spekulují  o tom, že vyznamenání by letos mohl obdržet i režisér Filip Renč, který Zemanovi natočil předvolební spot před prezidentskými volbami. Renč však LN řekl, že o ničem takovém neví.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček  jména možných kandidátů na ocenění odmítl komentovat. Zemanova kancelář pouze odtajnila, že speciální ceremoniál připraví pro zachránce židovských dětí sira Nicholase Wintona. Uskutečnit by se měl 28. října mimo hlavní každoroční oslavu ve Vladislavském sále. Důvodem je, aby událost byla pro Wintona, kterému je 105 let, co nejpohodlnější.

Opětovné kontroverze

Ani letos se udílení vyznamenání neobejde bez kontroverzí. Zeman letos opět na Hrad nepozval dva rektory, s nimiž měl v minulosti spor. Česká konference rektorů to považuje za nedůstojné. [celá zpráva]

"Oslavy výročí 28. října nepovažujeme za soukromou akci, ale oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění a okruh zvaných hostů by proto neměl být ovlivňován případnými neshodami z minulosti," uvedli rektoři v úterním prohlášení. Účast na Hradě považují za vyjádření úcty vůči republice a vyznamenaným osobnostem. S přístupem prezidenta proto zásadně nesouhlasí. Je otázkou, kolik zástupců vysokých škol za týden na Hrad přijde. Loni Zemanovo pozvání odmítlo 20 z 28 rektorů veřejných a státních vysokých škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám