Hlavní obsah

Českem se prohnal silný vítr, na Domažlicku narazil vlak do spadlého stromu

Aktualizováno

Do stromu spadlého kvůli silnému větru narazil v noci na středu nákladní vlak u Horní Folmavy u česko-německých hranic na Domažlicku. Nehoda se obešla bez zranění, provoz na trati byl na čas zastaven. Silný vítr v noci zasáhl většinu území ČR.

Foto: Pro Novinky Václav Vostradovský

Na Kvildě ve středu ráno sněžilo.

Článek

Mírný jihozápadní vítr začal od západu zesilovat v úterý po 21. hodině. V nížinách podle meteorologů dosahoval rychlosti až kolem 70 km za hodinu, na horách pak v nárazech až 90kilometrové rychlosti.

Podle Pavla Kopečka z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu byly nejsilnější noční nárazy větru na kopcích na Šumavě a v Krušných horách před půlnocí. Nejsilnější vítr byl na německém Velkém Javoru u hranic poblíž Železné Rudy na Šumavě, a to v nárazech až 126 kilometrů za hodinu, na jihočeském Churáňově měl vítr v nárazech rychlost asi 90 kilometrů v hodině. Na Milešovce naměřili rychlost 89 km/h.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za dvě hodiny dvě desítky výjezdů 

Kvůli silnému větru, který v noci zasáhl Plzeňský kraj, měli hasiči v regionu během dvou hodin zhruba dvě desítky výjezdů ke stromům vyvráceným na silnice nebo na koleje. Vše se obešlo bez zranění, řekl řídící důstojník krajských hasičů Štefan Livinka.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Stromy padaly i v Karlovarském kraji

Nákladní vlak narazil u Folmavy do stromu asi půl hodiny před úterní půlnocí. Další strom spadl podle hasičů na koleje také u Třemešné na Tachovsku, na trati z Bělé nad Radbuzou.

"Většina zásahů byla po 22. hod. do půlnoci, teď se situace pomalu uklidňuje," řekl Livinka v 0.45 hod. Nejvíce popadaných stromů bylo na Domažlicku, na Šumavě na Klatovsku a na Tachovsku. V Boru na Tachovsku srazil vítr na silnici informační tabuli. Hasiči zasahovali také na jižním Plzeňsku a v okolí Plzně.

Problémy i na jihu Čech

Silný vítr polámal na jihu Čech v noci na středu větší množství stromů. Hasiči proto zasahovali u více než čtyř desítek událostí. Nejčastěji se jednalo o odklízení padlých stromů a větví z vozovek. Vítr dosahoval v Jihočeském kraji na některých místech rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů a meteorologové.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Zásah hasičů v Karlovarském kraji

Vítr nejprve ve středu kolem 23. hod. zasáhl oblast Českokrumlovska, později lámal stromy i na Českobudějovicku, Prachaticku a Jindřichohradecku. "Nemáme hlášené žádné zraněné osoby. Hasiči nezasahovali u žádného případu pádu stromu na domy či auta," uvedla Matějů.

Silné nárazy větru evidovaly meteorologické stanice na Churáňově na Prachaticku a v Kocelovicích na Strakonicku. V obou případech tam vítr dosahoval rychlosti 90 kilometrů za hodinu. Ještě silněji foukal na vrcholu nejvyšší šumavské hory Velkého Javoru u Železné Rudy. Tam rychlost větru v noci překonala hranici 126 kilometrů za hodinu.

Hasiči zasahovali i na Zlínsku

Studená fronta se během noci posunovala dál na východ na Moravu a do Slezska.

Silný vítr od brzkých ranních hodin zaměstnal hasiče ve třech okresech Zlínského kraje. Odklízeli popadané stromy a větve. Do sedmé hodiny ranní zasahovaly jednotky hasičů celkem u sedmnácti událostí, řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Všechny se podle něj obešly bez zranění a materiálních škod.

Profesionální i dobrovolní hasiči zhruba od 03. hod. začali vyjíždět na místa hlášených pádů stromů a větví. "Jako první zasáhl silný vítr Zlínsko a Uherskohradišťsko. Následně vyjížděli hasiči k dalším událostem i na Kroměřížsku," popsal Netopil.

Dodal, že většinou hasiči odstraňovali popadané stromy z komunikací, v ojedinělých případech stromy a větve spadly na elektrická vedení a na koleje.

Vítr postupně zeslábne

Meteorologové očekávají čerstvý západní až severozápadní vítr i ve středu. Měl by dosahovat rychlosti až 36 km/h, v nárazech pak místy 72 km/h, na horách až 90 km/h. Během odpoledne a večera bude částečně slábnout.

Meteorologové ve středu ráno odvolali výstrahu, kterou v úterý vydali pro Prahu, Vysočinu a kraje Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký. Platila od úterních 20 hod. do středečních 6 hod.

Ve Zlínském kraji výstraha Českého meteorologického ústavu před silným větrem platí do středečního poledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám