Hlavní obsah

Dlouhé babí léto končí. Ve středu se prudce ochladí a objeví se sníh

Novinky, jas

V polovině pracovního týdne přijde výrazné ochlazení, které oproti předchozím dnům srazí teploty až o 10 stupňů Celsia. Po většinu týdne bude převládat oblačné počasí s četnými srážkami, přičemž slunce si užijeme patrně pouze v pátek v souvislosti s přechodem oblasti vysokého tlaku vzduchu, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco o uplynulém víkendu se odpolední teploty pohybovaly výrazně nad dlouhodobými průměry, během následujících dní se vrátí takříkajíc do normálu. Naposledy bylo ve stejném období podobně teplo v roce 2008, připomněla Honsová.

V pondělí bude pokračovat ještě teplé počasí. Odpolední teploty se dostanou na 15 až 19, na jihu Moravy dokonce až ke 20 stupňům. Převládat nicméně bude velká oblačnost a zejména na jihu území se budou vyskytovat srážky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V úterý bude pokračovat počasí s velkou oblačností. V průběhu dne se zatáhne a večer začne počasí ovlivňovat studená fronta. Ranní minima klesnou na 12 až 8 stupňů, přes den se ještě dostanou na 13 až 17.

Ve středu již bude charakter počasí naplno ovlivňovat studené severní proudění. „Nejčastěji bude zataženo až oblačno s deštěm či přeháňkami, které budou na horách přecházet ve smíšené či sněhové,“ uvedla Honsová. Ráno teploty klesnou na osm až čtyři stupně, odpolední na 7 až 11 stupňů. Pocitovou teplotu bude ještě snižovat čerstvý vítr, který může v nárazech dosahovat až rychlosti 72 kilometrů za hodinu.

Velká oblačnost s občasnými přeháňkami bude pokračovat i ve čtvrtek. Ranní minima budou kolísat v intervalu osmi až čtyř stupňů, odpolední maxima se dostanou na 7 až 11. I nadále bude foukat čerstvý vítr snižující pocitovou teplotu.

V pátek se ČR ocitne pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu. Převládat bude slunečno či polojasno, ráno se budou objevovat mlhy. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 stupně, při vyjasnění až k nule. Přes den se dočkáme 10 až 14 stupňů.

Výhled na víkend prozatím slibuje inverzní počasí s teplotami kolem 13 stupňů. Na horách by oproti tomu mělo být slunečno a až 16 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám