Hlavní obsah

Nová česko-německá policejní smlouva smaže hranice

České a německé policejní hlídky budou moci působit v širším pohraničí sousedního státu. Na podobě nové smlouvy o policejní spolupráci se dohodli český ministr vnitra Milan Chovanec a jeho německý protějšek Thomas de Maiziére. Dokument by se měl podepsat na konci letošního nebo na počátku příštího roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Dosud policejní hlídky mohly působit na území sousedního státu do vzdálenosti 30 kilometrů od hranic. "V budoucnu bude v duchu této smlouvy za pohraniční území považováno území celého Saska," řekl de Maiziére. "Už nyní máme úspěšné společné hlídky a tyto hlídky budou mít podle nové smlouvy výsostná práva i na území druhého státu," dodal.

Německé hlídky podle dohody naopak budou moci zasahovat na českém území. "Ta smlouva je reciproční. Pokud něco je na německé straně, je to i na české," řekl Chovanec. Přesný rozsah území, na které se bude působnost německých hlídek vztahovat, neupřesnil. "Byl bych nerad, abychom tu smlouvu celou odtajnili, ještě než se podepíše. Po podpisu ta smlouva bude veřejně dostupným dokumentem," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám