Hlavní obsah

Ministerstvo proti pražským stavebním předpisům, Hudeček mluví o předvolebním boji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má výhrady k pražským stavebním předpisům, které město schválilo v červenci. Podle resortu jsou v rozporu se zákonem a měly by být upraveny, uvedla mluvčí MMR Radka Burkertová. Pokud by se tak nestalo, pozastaví ministerstvo jejich platnost. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) řekl, že jde o předvolební boj.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova ministerstva pro místní rozvoj na pražském Staroměstském náměstí

Článek

Praha podle ministerstva pochybila, když před schválením předpisů nepožádala o notifikaci Evropskou komisi. Hudeček s tím ale nesouhlasí. Tvrdí, že podle právních analýz města žádná notifikace nutná není.

"Náhlou výzvu ministerstva považujeme za účelovou," uvedl. Výzvu od ministerstva zatím Praha nedostala. Ředitelka odboru stavebního řádu ministerstva Marcela Pavlová uvedla, že ode dne doručení bude mít město 60 dnů na zjednání nápravy.

Žaloba TOP 09

Kvůli předpisům, které od začátku října mimo jiné regulují velikost reklamy ve městě, se v posledních týdnech rozhořel ostrý spor mezi Prahou a reklamní společností Bigmedia.

Podle předpisů nebudou v Praze vznikat nové samostatně stojící billboardy, a až těm současným skončí platné stavební povolení, firmy budou muset obří reklamní poutače a plochy odstranit. Kromě regulace reklamy nad šest metrů čtverečních předpisy nastavují pravidla výšky budov, omezují rozšiřování města na úkor volné krajiny a upřednostňují zástavbu proluk a nevyužívaných území.

Společnost Bigmedia tvrdí, že jsou předpisy pro provozovatele venkovní reklamy likvidační. V rámci silné protestní kampaně firma nejprve zahltila Prahu billboardy mířícími proti předpisům a nakonec přelepila volební billboardy TOP 09. Po rozhodnutí soudu plakáty musela znovu vylepit. TOP 09 v pondělí podala proti Bigmedia žalobu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám