Hlavní obsah

Nemocnicím se nezamlouvají Babišovy audity, byly prý nestandardní

• Aktualizováno

Ředitelům dvou desítek nemocnic, jejichž hospodaření s evropskými dotacemi kontrolovalo ministerstvo financí, se nezamlouvá průběh kontrol. Audity, které uložily sankce za desítky miliónů, byly podle nich nestandardní, a žádají proto premiéra a ministra financí, aby se případem zabývali. V pondělí to po jednání se šéfy zdravotnických zařízení řekl místopředseda Asociace krajů Jiří Běhounek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Asociace krajů Jiří Běhounek

Článek

"Ředitelé si nejvíc stěžovali na to, že audity byly neprůhledné. Nebylo jim předloženo, na jakém základě byly korekce. Jednotlivé detaily nebyly prokázány. Mají pocit, že audity nebyly zcela korektní, a hovořili dokonce o účelovosti," uvedl Běhounek. Situaci označil za velmi nešťastnou, podle něj poškozuje dobré jméno Česka.

Audity ministerstva financí se konaly letos v červnu a červenci. Týkají se čerpání peněz z EU z let 2008 až 2013, a to na nákup přístrojů a vybavení onkologických a traumatologických center.

Vedení dotčených nemocnic tvrdí, že jejich postup prošel kontrolou různých institucí několikrát. Žádná pochybení kontroly prý neodhalily. Nyní hrozí, že by zařízení musela část výdajů hradit ze svého, ne z evropských peněz. "Pokud by nemocnice sankce platily, určitá stabilizace zdravotnictví by byla významně narušena. Rezervy nemocnice nemají," podotkl Běhounek.

Resort se ústy náměstka Lukáše Wagenknechta proti výtkám ohradil. Audity prý probíhaly standardně a zcela nezávisle.

Předchozí audity chyby nenašly, ohrazují se nemocnice

Sankci v desítkách miliónů korun dostala královéhradecká nemocnice. Podle jejího ředitele Romana Prymuly audit trval tři dny a auditoři nenaznačovali, že by nastaly nějaké potíže. Dva nemocniční evropské projekty prošly několika audity a kontrolovala je i Evropská komise, která pochybení neshledala, řekl Prymula. Pokud by nemocnice měla sankci platit, musela by peníze vzít z prostředků na léčení pacientů, dodal ředitel.

Podle šéfa jihlavské nemocnice Lukáše Veleva auditorky nechtěly vedení sdělit jméno odborníka, s nímž audit konzultovaly. Velev uvedl, že závěr kontroly byl takový, že zařízení sankci dostane, jen se musí stanovit její výše. Dodal, že audit nenapadal ceny, za které nemocnice vybavení pořídila, ale proces výběru. Pochybení ale už dřív prý nenašel antimonopolní úřad. "Audit byl netransparentní a nestandardní," uvedl Velev.

Podobně se vyjádřili i šéfové třinecké či motolské fakultní nemocnice. Auditoři podle nich nechtěli uvést jména expertů, kteří nákup přístrojů posuzovali. "Peníze nemají šanci z nás dostat ani před soudem, budeme se soudit," uvedl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Reklama

Výběr článků

Načítám