Hlavní obsah

Praha musí zaplatit Metrostavu další dluh, Trojský most tak vyjde na 1,3 miliardy

Právo, Petr Janiš
Praha
Aktualizováno

Verdikt arbitrážního soudu při hospodářské komoře ve středu ukončil spor Prahy s Metrostavem o cenu za nový Trojský most. Praha podle něj musí zaplatit 820 miliónů korun, a celý most tak vyjde na zhruba 1,3 miliardy korun. Most je součástí tunelového komplexu Blanka, který by měl být v provozu na jaře příštího roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trojský most

Článek

Celkem soud Praze za Blanku nařídil zaplatit přes pět miliard korun. Poslední částku má Praha zaplatit do tří dnů od chvíle, kdy verdikt nabude právní moci, což bude podle předsedkyně senátu Aleny Bánayiové do 30 dnů.

„Soud naší žalobě vyhověl,“ uvedl mluvčí Metrostavu František Polák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Původně necelá půlmiliarda

Trojský most měl být původně mnohem levnější, mluvilo se asi o 480 miliónech korun. Projekt se v éře exprimátora Pavla Béma (ODS) změnil a realizoval se architektonický návrh Romana Kouckého, který nyní pracuje na novém územním plánu Prahy, a Jiřího Petráka. Metrostav tuto realizaci ocenil asi na 1,2 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trojský most

„Není pravda, že jsme zdražili most. Stavíme jiný na základě toho, že si to u nás hl. m. Praha objednalo,“ opakovaně argumentoval mluvčí Metrostavu František Polák. Město o takové objednávce pochybovalo, soud v tom ale dal za pravdu navrhovateli, Metrostavu.

Metrostav u soudu také nárokoval valorizace cen a uhrazení faktur za změny v projektu celé Blanky za asi 300 miliónů korun. Soud ale uznal jen ty po letošním dubnu.

Dluh za pět miliard

Na jaře arbitři Praze nařídili uhradit Metrostavu dluh asi 2,7 miliardy a zaplatit i částku 1,3 miliardy korun nutnou k dokončení stavební části Blanky.

Na Trojském mostě v Praze se testuje zkušební provoz Video: Novinky

Díky rozhodnutí Praha podle náměstka pražského primátora Jiřího Nouzy (TOP 09) faktury nyní platí, dříve neměla legální způsob, jak to učinit. Hrozilo porušení zákona o veřejných zakázkách a trestní odpovědnost současného vedení Prahy za stavbu započatou v éře Pavla Béma. Snad kvůli tomu se na magistrátu žertuje o tom, že by tunelový komplex měl nést jiné dívčí jméno. Nikoli Blanka, nýbrž Pavla.

Celková cena několika tunelů v délce asi šesti kilometrů, z pražského Hládkova na Pelc-Tyrolku, které se stavěly osm let, bude zhruba 37 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám