Hlavní obsah

Bývalé Jakešově mlátičce se za komunistického fízla omlouvat nebudu, řekl Kalousek

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek trvá na tom, že se nebude poslanci KSČM Zdeňku Ondráčkovi omlouvat za to, že ho nazval „komunistickým fízlem“. Naopak se proti úternímu verdiktu sněmovního mandátového a imunitního výboru odvolal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Před chvílí jsem převzal oficiální rozhodnutí mandátového a imunitního výboru, které mi ukládá, abych se bývalé Jakešově mlátičce z Palachova týdne – poslanci Ondráčkovi, omluvil za to, že jsem řekl, že byl komunistický fízl. V rozhodnutí se píše, že to označení je ′urážlivé a nevhodné′. Kdybych se omluvil, nevhodně bych tím urazil všechny ty, kterým komunističtí fízlové typu poslance Ondráčka ničili životy, mlátili je za jejich názory a rozháněli je vodními děly,“ napsal ve středu Kalousek na svůj facebookový profil.

Reagoval tak na rozhodnutí mandátového a imunitního výboru Sněmovny, které Kalouskovi v úterý nařídilo se Ondráčkovi omluvit. Kalousek se proti tomu odvolal. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Strany vládní koalice mají v mandátovém a imunitním výboru většinu. Toto rozhodnutí je jejich hanbou a já se na jejich hanbě podílet nebudu. Odvolal jsem se k Poslanecké sněmovně a samozřejmě se neomluvím,“ nechal se slyšet Kalousek.

Téměř všichni pro omluvu

Vzhledem k tomu, že šlo o uzavřené jednání výboru, není možné dohledat, jak jednotliví členové hlasovali. Podle informací Novinek hlasovali pro Kalouskovu omluvu téměř všichni zúčastnění s jednou či dvěma výjimkami.

Členy výboru jsou za ČSSD Stanislav Huml, Jan Chvojka, Jeroným Tejc a Roman Váňa, za ANO Matěj Fichtner, Roman Procházka, Radek Vondráček a Jiří Zlatuška, za lidovce Ludvík Hovorka, za komunisty Jiří Dolejš a Stanislav Grospič, za Úsvit Martin Lank, za ODS Miroslava Němcová a za TOP 09 Herbert Pavera, který ale podle informací Novinek na jednání chyběl.

Výbor řešil Kalouskovo vyjádření z června letošního roku, kdy prohlásil: „Poslanecká sněmovna má funkci nejenom zákonodárnou, ale taky kontrolní. Vy opravdu na tu kontrolní funkci chcete rezignovat? Vy ji nechcete mít? V duchu té komunistické mlátičky, která mluvila přede mnou a u které mi je úplně jedno, jestli byla, nebo nebyla na Václavském náměstí, protože to prostě byl komunistický fízl a jeho názory nemůžu brát vážně?"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám