Hlavní obsah

Bude teplo a sucho, hlásí meteorologové

• Aktualizováno
Novinky, nes

S teplými dny můžeme počítat až do poloviny října a rozloučit bychom se měli s dešti, protože má být relativně sucho. Vyplývá to z dlouhodobé měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Teplé počasí z počátku září vydrží pravděpodobně až do konce měsíce. Také v  první říjnové dekádě bude pravděpodobně ještě příjemně. „Období od 15. září do 12. října bude teplotně nadprůměrné,” předpovídají meteorologové.

Zato deštivým dnům, kterých jsme si užívali v minulém a předminulém týdnu, by mělo na nějaký čas odzvonit. „Nejméně srážek očekáváme v období od 22. září do konce září. Celkově bude období od 15. září do 12. října srážkově podprůměrné,” uvedl ČHMÚ.

Průměrná teplota v tomto období je 11,4 °C, průměrný úhrn srážek činí 41 mm.

Minulé extrémy
Nejnižší průměrná teplota pro toto období pochází z roku 1972, kdy naměřili 7,6 °C, naopak nejvyšší průměrnou teplotu zaznamenali v roce 2006. Bylo to 13,5 °C.
Nejnižší úhrn srážek v historii jeho měření (tedy od roku 1951) činil v tomto období jen 2 mm, a to v roce 1959. Nejvyšší úhrn zaregistrovali o rok dříve, kdy napršelo 93 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám