Hlavní obsah

Ekonomiku Ukrajiny nelze od Ruska odstřihnout, tvrdí Mládek

Novinky, jas

Rusko nepatří a nechce patřit do standardního evropského uspořádání. Starý kontinent by to měl vzít na vědomí a vnímat jeho reálnou pozici. V nedělní Partii v televizi Prima to v souvislosti s událostmi na východní Ukrajině a protiruskými sankcemi uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který diskutoval s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) a ekonomickým expertem ODS Janem Skopečkem. Mládek dodal, že ekonomicky se země nemůže od Ruska odstřihnout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Mládek (ČSSD)

Článek

„Některé mechanismy studené války se vracejí,“ konstatoval Dlouhý, podle něhož by měla Severoatlantická aliance (NATO) dát Rusku najevo, že území členů Aliance je nedotknutelné.

„NATO i EU musí vyslat jasný signál, že toto není způsob politiky, který by měl být prováděn,“ uvedl Mládek a připomněl, že anexe Krymu sotva může být uznána.

Představa, že by se Ukrajina ekonomicky odstřihla od Ruska, kam plyne třetina jejího exportu, není podle něj reálná. Zcela nepředstavitelný pro Rusko je vstup Ukrajiny do NATO. Proto usiluje o federalizaci země.

Skopeček připomněl, že EU se sice nemůže ruský postup vůči Ukrajině líbit, nicméně zatím neví, jak ruského prezidenta Vladimira Putina zastavit. Ekonomické sankce by proto měly v ideálním případě dostat Putina k jednacímu stolu.

„Ať vedou k nějakému řešení, to nemůže být cíl sám o sobě,“ dodal Skopeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám