Hlavní obsah

Studentky pražské školy mohou nosit muslimský šátek, míní ombudsmanka

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se postavila na stranu studentky ze Somálska, které Střední zdravotnická škola v Praze zakázala nosit na hlavě šátek. Takzvaný hidžáb muslimky používají k zahalení vlasů a krku a podle Šabatové je diskriminační jim to na půdě školy zakazovat.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Článek

S odkazem na interní dokument o řešení kauzy to uvedl server Lidovky.cz.

Škola odůvodnila zákaz tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy. Dívka ze Somálska a další muslimská studentka této školy původem z Afghánistánu údajně právě kvůli tomu studium předčasně ukončily a případ loni na podzim zveřejnily. První jmenovaná se obrátila na veřejnou ochránkyni práv.

Ta podle serveru dospěla k závěru, že Střední zdravotnická škola dívku nepřímo diskriminovala, protože muslimský šátek je projevem jejího náboženství navenek. Za laxní posouzení kauzy kritizovala i Českou školní inspekci.

"S výtkami věcně nesouhlasíme, nicméně jsme je akceptovali, protože ctíme autoritu úřadu veřejného ochránce práv," doplnil náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Případ prý inspekce prošetřila dostatečně, snažila se i o schůzku se stěžovatelkami, které s ní ale přestaly komunikovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidátka na ombudsmana Anna Šabatová

Stejný postoj jako Šabatová sdílí i někdejší ministr školství Eduard Zeman, který se v polovině září ujme funkce školského ombudsmana. "Je-li ten šátek vyjádřením určité víry a jsme ve státě, kde je ta víra tolerována, pak je to diskriminace," uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Připustil však, že je těžké hodnotit tuto kauzu bez přípravy a prostudování příslušných materiálů.

Oficiálně se však Šabatová nechtěla vyjádřit s tím, že případ není uzavřen.

Reklama

Výběr článků

Načítám