Hlavní obsah

Odcházím, mám strach z intrik, říká lékař z rumburské nemocnice

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékař rumburské nemocnice Petr Vondráček, který zajistil klíčový důkaz při podezřelém úmrtí pacientky, ze špitálu odchází. Právu to v rozhovoru potvrdil a uvedl také důvody.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lékař, který měl v době úmrtí pacientky službu, Petr Vondráček

Článek

Řekl jste, že se bojíte sloužit poslední dvě služby v rumburské nemocnici. Z čeho máte strach?

Samozřejmě ne medicínsky, ale mám strach z nějakých intrik – po tom, když jako lékař zajistíte důkazy, které by po hodině už nikdo nezajistil, a pak vás vedení nemocnice takhle natře. Mám strach z nějaké „podbaby“. Mimochodem, volali mi z lékařské komory. Vyjádřili mi podporu, a když viděli, jak se ke mně zachovalo vedení, nabídli mi právní pomoc, pokud bych ji potřeboval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Natře, tím myslíte, jak hovořil ředitel nemocnice Darek Šváb o nesrovnalostech v dokumentaci?

V pátek odpoledne jsem podal trestní oznámení kvůli ochraně osobnosti. On v rozhovoru prohlásil, že při ohlášení došlo k prodlení. Já jsem vše oznámil dvě hodiny po úmrtí pacientky. Postupoval jsem přesně podle směrnice při podezřelé události. Primáři jsem oznámil, že je to podezřelé, kolonky jsem nechal prázdné a předal mu to i s důkazy. Úmrtní list vystavil on. Bylo u toho několik svědků. A to tvrzení se dvěma úmrtními listy, to je už úplně mimo. Nevím, co tím pan Šváb sleduje.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ředitel nemocnice v Rumburku Darek Šváb

Ta infuze později skončila v koši. Jak si to vysvětlujete?

Nevím, jak se to tam dostalo. Já jsem ty důkazy zajistil, nadvakrát. Musíte si uvědomit, že v tu chvíli nikdo nevěděl, co to může být, že přijde nějaké trestní oznámení, obvinění. Já jsem si myslel, že to byl omyl.

Podle ředitele jste primáři řekl, že nechcete, aby to ublížilo obviněné sestře.

Předal jsem mu to i s důkazy a řekl jsem, že z toho nechci dělat žádnou kauzu jako v Havlíčkově Brodě. Bylo mi té sestry líto. Já jsem si v tu dobu myslel, že šlo o omyl.

Dnes si myslíte, že jste byl svědkem omylu, vraždy nebo eutanazie?

To nevím, opravdu. Sestry to tu mají těžké, jsou přetěžované. Z velkých center nám sem vozí mnoho pacientů, jejichž prognóza už nebývá dobrá. Práce je to náročná, hrozí vyhoření. A kdybych byl svědkem eutanazie nebo vraždy, je ve výsledku jedno. I eutanazie je nelegální.

Postupoval byste dnes jinak?

Dneska bych ty kolonky vyplnil, uvedl příčinu smrti, i kdybych tím měl de facto obvinit zdravotní sestru a hrozila mi potom od ní žaloba. Asi by to ve výsledku bylo lepší.

Rozhodl jste se z nemocnice odejít, když vám byla snížena výplata. Ředitel Šváb to vysvětlil tím, že váš výkaz práce neodpovídal skutečnosti.

Nikdo mi neřekl, proč se tak stalo. Dostal jsem jen výplatní pásku. Ten důvod jsem se dozvěděl až z médií. Nerozumím tomu. Když byl nějaký problém, proč ho někdo neřešil?. Kdo moji práci trochu zná, ví, že v nemocnici jsem často i mimo předem rozepsané služby. Chodím tam, když jsou potřeba nějaké konzultace u pacientů. Určitě ale neodcházím kvůli penězům, je to kvůli tomu způsobu jednání. Asi to je součástí strategie pana ředitele.

Lékař Petr Vondráček k obviněné sestřeVideo: Česká televize ČT24

Co budete nyní dělat?

Mám svoji soukromou praxi. Lékaře podle mě dělá, když občas zachrání život. Když může pomoci, a proto mě mrzí, že z nemocnice odcházím. Rumburk je moje srdcová záležitost, byl jsem tu od školy. Je mi líto, jaký obraz má teď rumburská nemocnice – pracují tu dobří lékaři a sestry. Myslím, že to pan ředitel manažersky celé nezvládl. Velikášské vystoupení a obviňování přes média. A velmi mě také mrzí, že se vedení nemocnice ještě neomluvilo rodině té pacientky, která tu zemřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám