Hlavní obsah

Počasí přeje houbám, v lesích jsou jejich žně

Vlhké počasí a ochlazení přeje houbám. Podle mykologů je momentálně nejlepší situace na Šumavě, ale lidé mířící do lesa neodejdou s prázdnou ani jinde. Pozitivní je pro houbaře i výhled počasí, konstatoval ve čtvrtek předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Lidé momentálně najdou hlavně hřiby, lišky, holubinky, ryzce. Pozor je třeba dávat na jedovaté muchomůrky, například známé muchomůrku zelenou a tygrovanou, ale v lese lze nyní narazit i na muchomůrku jízlivou. Naopak muchomůrka růžovka neboli masák nejenže není jedovatá, ale je naopak velmi chutná, nyní se v lesích také hojně vyskytuje. Rostou i bedly.

Na některých místech republiky už podle Landy rostou houby "prakticky maximálně", platí to právě pro Šumavu a Pošumaví a západní část jižních Čech.

Také na Moravě začaly houby růst, jde podle něj o pohoří u východních hranic státu. Velmi dobrá situace je  třeba v trojúhelníku vymezeném Zlínem, Vsetínem a Valašským Meziříčím. Pásmo, kde houby rostou, se ale táhne až k Ostravsku. Poměrně dost hub je rovněž v Krušných horách a na Karlovarsku vůbec.

Na své si naopak houbaři stále nepřijdou na severovýchod od Prahy, třeba v Polabí, kde je sucho a hub málo. "Krkonoše už jsou zase dobrý," dodal Landa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám