Hlavní obsah

U komunistů to vře. Filipa viní ze svévolné změny kandidátky

Právo, Jan Rovenský

V jihočeské KSČM to kvůli komunálním volbám v Soběslavi vře. Předseda strany Vojtěch Filip totiž začátkem týdne na poslední chvíli pozměnil tamní kandidátku. Podle šéfa okresního výboru komunistů v Táboře Ladislava Šedivého ale Filip do schválené listiny svévolně zasáhl jen proto, aby na přední místa prosadil své lidi.

Foto: Archiv, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Filip odvolal z funkce volebního zmocněnce KSČM pro volby v Soběslavi právě Šedivého, sám ho nahradil, kandidátku o jedno jméno doplnil a pořadí přeházel. Stalo se to těsně před pondělní 16. hodinou, do kdy mohli zmocněnci do seznamu zasahovat.

Lídr komunistů tvrdí, že kandidátku změnil podle původní dohody 33. a 34. základní organizace KSČM. „Při kontrole kandidátních jistin jsem zjistil, že zmocněnec nerespektuje dohodu dvou základních organizací. Zmocněnec je tam do voleb, a když nerespektuje jednu dohodu, co když nebude respektovat jinou?“ řekl Právu.

Spor o kandidáta

Na tom, že nechal Šedivého odvolat, nevidí nic špatného. „To je běžná záležitost, není to nic, co by se nemohlo dít. Je to moje právo, já uděluji nebo odebírám zmocnění, proto jsem statutární zástupce organizace. Když budu chtít, tak budu kontrolovat všechny kandidátní listiny a nedám zmocnění nikomu,“ doplnil.

Jenže Šedivý to vidí úplně jinak a z autoritativního zasahování do kandidátek obviňuje Filipa. „Soudruh Filip porušil veškerá pravidla, která ve straně existují ohledně sestavování kandidátních listin. Prosazoval některé své lidi na kandidátku a neustále na mě útočil,“ řekl Právu.

Podle něj 34. základní organizace, která je jako jediná registrovaná v Soběslavi, kývla 33. organizaci z Kardašovy Řečice, že na kandidátku v Soběslavi zařadí některé jejich lidi. První tři místa měla obsadit 34. organizace, čtvrté 33., páté 34. a tak dále.

„Byl to velmi slušný kompromis, který schválila 34. organizace a poté i okresní výbor jako jediný orgán, který má právo do kandidátek zasáhnout. Takový kompromis měl stačit i Filipovi, byli jsme ale podvedeni,“ nebral si servítky Šedivý.

Podle informací Práva prosadil Filip na kandidátku do Soběslavi sedmdesátiletého důchodce Jana Peheho, kterého před čtyřmi lety voliči vykroužkovali z pátého místa na druhé. První tehdy byla exposlankyně a lékařka Taťána Jirousová, která nyní kandiduje jako dvojka ve Veselí nad Lužnicí.

Absence na kandidátce by prý důchodci přivodila smrt

„Podle původní dohody na kandidátce pan Pehe byl. Chtěl jsem ho zařadit zpátky, protože to považuji za prioritní – v minulých volbách přeskočil z pátého místa na druhé, má důvěru mezi obyvateli, je velmi aktivní, pořádá stranické akce i oslavy MDŽ, dny dětí či 1. máje,“ řekl Právu Filip.

Šedivý ale tvrdí, že na zařazení Peheho tlačila hlavně Jirousová. „Vyhrožovala nám, že z kandidátky ve Veselí odstoupí, že vše dá do novin a že se bude obracet na soudy. Říkala, že Pehe je po velmi těžké operaci a když ho nedám na kandidátku, tak mu přivodím smrt. Její slova zaslechl kdekdo,“ uvedl.

Její výzvy Šedivý nevyslyšel. „I kvůli zdravotnímu stavu jsem si myslel, že by neměl kandidovat. Ale hlavně jsem jako zmocněnec neměl právo zasahovat do kandidátky bez souhlasu stranických orgánů. A už vůbec takové právo nemá předseda strany, který by měl garantovat dodržování stanov, obzvlášť když jsme lidem slíbili, že je budeme striktně dodržovat,“ uvedl.

Filip se chová ke KSČM jako k privátní partaji

Šedivý neví, jak Filip změnil kandidátku: „O její změně jsme se dozvěděli čirou náhodou. Soudruh Filip nás neinformoval, že ji chce změnit. Rozhoduje způsobem, jak se vyspí, co ho napadne nebo s kým mluví. Na to právo nemá, to by KSČM musela být jeho privátní strana a to není. Ale jak je vidět, chová se k ní tak.“

O řevnivosti mluvil Filip, sám Jihočech, minulý týden na krajském výboru KSČM.

„Konstatoval, že z celorepublikového pohledu v některých organizacích převažují při přípravě kandidátních listin osobní zájmy nad stranickými. Poté rozebral některé příklady v různých regionech, které považuje za velmi problematické,“ píše se v zápisu ze schůze.

Reklama

Výběr článků

Načítám