Hlavní obsah

Černé stavby by automaticky musely zmizet, Jourová plánuje změnu stavebního zákona

Novinky, jas

Stavební zákon by měl být výrazně zjednodušen a přepracován. Ministerstvo pro místní rozvoj proto připravuje jeho novelu, která vedle snížení administrativní zátěže pro stavebníky a zjednodušení povolovacího řízení přinese i další změny. V budoucnu by se například novostavby bez stavebního povolení musely vždy odstranit.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministryně Věra Jourová (ANO) ve čtvrtek k chystané novele uvedla, že „současně platný stavební zákon je složitý a často neuchopitelný i pro odborníky”.

Nově by proto povolování staveb mělo být jednostupňové na základě rozhodnutí stavebního úřadu. „Nebude tak potřeba, jako dnes, nejprve územní rozhodnutí a potom stavební povolení,” popsala zásadní změnu, která by měla zrychlit i povolovací proces u velkých investic.

Zásadní změnou by mohlo být i automatické odstraňování novostaveb bez patřičného povolení.

„Vážně se zabýváme myšlenkou, že novostavby postavené bez stavebního povolení nebude možné dodatečně povolit a realizátor takové černé stavby by ji musel vždy odstranit,” popsala Jourová.

Toto opatření by podle jejích slov mělo zamezit dodatečnému povolování staveb a účelovým úpravám územních plánů na základě požadavků ”vlivných„ stavebníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám