Hlavní obsah

Babiš chce analyzovat zdanění práce, komise má navrhnout změny

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ministerstvu financí vznikla pracovní skupina, která bude posuzovat zdanění zaměstnanců a podnikatelů. Výsledkem by mohl být návrh na systémové změny zdanění, oznámil v úterý mluvčí resortu Radek Ležatka.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Úkolem pracovní skupiny je provést analýzu současné úrovně zdanění zaměstnanců a podnikajících fyzických osob v České republice,” sdělilo ministerstvo.

Vedle srovnání daňové zátěže obou skupin v ČR vznikne i mezinárodní porovnání.

Výstup by měl zohledňovat daň z příjmů fyzických osob i všechny odvody na sociální a zdravotní pojištění. Na jeho základě by pracovní skupina měla případně navrhnout konkrétní změny zdanění zaměstnanců i podnikatelů.

Daň z příjmu fyzických osob je momentálně v ČR na úrovni 15 procent. Vedle ní existují další odvody na sociální a zdravotní pojištění i řada výjimek, které celý systém znepřehledňují.

Zapojit se mají i koaliční partneři

Ministr Andrej Babiš (ANO)  pracovní skupinu zřídil v souladu s koaliční smlouvou a doporučením EU. Jejími členy budou Alena Vančurová (VŠE Praha), Jan Široký (VŠB Ostrava), Stanislav Klazar (VŠE Praha), Petr Mazouch (VŠE Praha) a Jan Vlach (VÚPSV).

„Pracovní skupina bude mít odbornou a zájmovou sekci. Odborná sekce zahájí práce v srpnu. V listopadu budou k diskuzi vyzváni zástupci všech parlamentních koaličních stran, podnikatelské svazy, profesní komory a odbory (zájmová sekce),” očekává resort. Své zástupce do komise vyšlou vedle výše uvedených i resorty financí, zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám