Hlavní obsah

Moderátor Voříšek byl ve svazcích StB neoprávněně, rozhodl soud

– Praha

Televizní moderátor Karel Voříšek byl veden jako důvěrník ve svazcích komunistické StB neoprávněně. Rozhodl o tom ve středu Městský soud v Praze. Podezření, že Voříšek spolupracoval se Státní bezpečností, vedlo k jeho odchodu z televize Nova.

Foto: Martina Kůstková

Moderátor Karel Voříšek

Článek

Informaci serveru idnes.cz o rozhodnutí soudu potvrdila mluvčí soudu Markéta Puci.

„Jsem rád, že soud proběhl a že se tak ukázalo, že jsem ve svazcích StB veden neoprávněně. Je to jasný vzkaz těm, kteří mě dehonestovali. Ale na druhou stranu chci poděkovat všem těm, a nebylo jich málo, kteří při mně stáli a věřili mi,“ citoval Voříškova slova po vynesení verdiktu server idnes.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„S ohledem na lustrační zákon se celé jednání konalo s vyloučením veřejnosti,” řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Dodala, že o výmaz ze svazků Voříšek v žalobě nežádal.

Ministerstvo vnitra se proti rozsudku může odvolat, spor by pak rozhodoval pražský vrchní soud.

Dnes padesátiletý moderátor  se z obrazovky stáhl na podzim roku 2012 poté, co se v médiích objevila nařčení, že v 80. letech spolupracoval s StB. Jeho krycí jméno mělo být Renda a měl komunistickou Státní bezpečnost informovat jako student a fakultní předseda SSM na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Jeho spolupráce s TV Nova pak skončila začátkem roku 2013, kdy se s televizí dohodl, že nebudou čekat na to, jak dopadne žaloba na ochranu osobnosti. Na Nově pracoval čtrnáct let.

V dubnu loňského roku se pak dohodl s  FTV Prima, že bude moderovat její zprávy. Prima Voříškovi práci nabídla poté, co si mezi svými diváky udělala průzkum, který ukázal, že jej vnímají pozitivně.

Související téma

Reklama

Související články

Karel Voříšek na Nově definitivně skončil

Karel Voříšek se v pátek dohodl s televizí Nova na okamžitém ukončení spolupráce. Obě strany se tak rozhodly po vzájemné dohodě s ohledem na časovou náročnost...

Výběr článků

Načítám