Hlavní obsah

Kvůli botám pro policii žalují obuvníci antimonopolní úřad

Právo, Josef Koukal

Žalobou na ochranu proti nečinnosti správního orgánu se u Krajského soudu v Brně brání proti postupu Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) firma Mega Trans. Antimonopolní úřad podle ní schoval hlavu do písku před námitkami, které provázely tendr na dodavatele polobotek pro státní policii. Boty pro policisty se přitom už několikrát staly terčem kritiky policistů, kteří je musí nosit, politiků, i obuvnických firem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výrobní družstvo invalidů Mega Trans loni jako účastník soutěže napadlo u ÚOHS výběrové řízení, v němž se umístilo jako třetí. Úřad nechal podnět tři měsíce uležet, a když ministerstvo vnitra mezitím podepsalo smlouvu s vítěznou dodavatelskou firmou, stěžovateli odpověděl, že stížnost už je bezpředmětná. Její podstatou se tak nikdy nezabýval.

Jak obuvníci namítají, podle této logiky by každý úřad, obec nebo jiný zadavatel veřejné soutěže mohl zabránit námitkám neúspěšných uchazečů k antimonopolnímu úřadu pouze tím, že s předem vybraným uchazečem narychlo podepíše smlouvu. ÚOHS tak už nebude mít o čem rozhodovat.

Musí prý rozhodnout

„Správní řízení se (…) zastavuje, neboť žádost navrhovatele Mega Trans (…) ze dne 2. 10. 2013 se stala zjevně bezpředmětnou,“ napsal ÚOHS v usnesení z 24. ledna letošního roku podepsaném místopředsedkyní úřadu Evou Kubišovou.

„Vzhledem k tomu, že se navrhovatel domáhal zrušení rozhodnutí zadavatele o výběru nejvhodnější nabídky a zadávací řízení bylo ukončeno uzavřením smlouvy, není možno v řízení dosáhnout výsledku, kterého se domáhal,“ uvádí se dále v dokumentu, který má Právo k dispozici.

Mega Trans navrhoval úřadu už loni v říjnu, aby vydal předběžné opatření v podobě zákazu uzavření smlouvy s vítěznou firmou Blažek Praha a. s. Její dodávku bot pro Policii ČR mimochodem minulý týden zabavila celní správa kvůli podezření z plagiátorství.

Stěžovatelé sice dali proti usnesení ÚOHS rozklad, o něm však úřad podle nich nerozhodl dodnes. Proto se Mega Trans v červenci obrátil na soud. Ten by měl antimonopolní úřad přimět, aby ve správním řízení o rozkladu vydal nějaké rozhodnutí, neboť zákonné lhůty již vypršely.

„Žalovaný v dané věci zcela rezignoval na plnění svých zákonem stanovených úkolů v systému státní správy,“ uvádí v textu žaloby, kterou má Právo též k dispozici, předseda družstva Mega Trans Jaromír Konečný.

Rozhodnutí už padlo

Jenže ÚOHS možná soudnímu procesu na poslední chvíli předešel. Mluvčí v pátek Právu oznámil, že požadované rozhodnutí už vydal a dnes ho i zveřejní.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže neobdržel žádný návrh na opatření proti nečinnosti v této věci a nemá ani žádné informace o případné žalobě na nečinnost. Druhostupňové rozhodnutí v dotazovaném případě již bylo vydáno a bude zveřejněno v pondělí 28. 7. 2014 na webu úřadu ve sbírkách rozhodnutí,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Podle tiskového odboru ministerstva vnitra, které coby zadavatel v celém řízení figuruje, je za zakázku na dodávku policejních bot ze strany státu odpovědné čistě Policejní prezidium.

„Jde o spor dvou soukromých subjektů, ke kterému se vyjadřovat nebudeme, a ani nemůžeme. Trváme na platné smlouvě s dodavatelem polobotek,“ sdělila Právu mluvčí prezidia Jana Macalíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám