Hlavní obsah

Poslanci už pár hodin po schválení couvají od nižší spotřební daně u pohonných hmot

Novinky, jas
Aktualizováno

Snížení spotřební daně na pohonné hmoty, které Sněmovna ve středu schválila v rámci novely zavádějící zelenou naftu pro zemědělce, je krajně nejisté. Ačkoliv novela standardně prošla a bod byl ukončen, rozhodla se koalice výsledek hlasování zpochybnit. Pozměňovací návrh přitom vznesl sociálnědemokratický poslanec Milan Urban.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura

Článek

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl po hodinové přestávce svého klubu vznesl námitku proti dvěma inkriminovaným hlasováním, jimiž byl zákon včetně pozměňovacího návrhu přijat. Sněmovna námitku přijala a podle jejího předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) se tak bude hlasování opakovat.

Postup, který se sociální demokraté rozhodli „pro nápravu” zvolit, však vzbudil značnou nevoli v řadách opozice. Ta začala poukazovat na to, že poslanec nevznesl svou námitku bezprostředně po hlasování, a upozorňovala, že tímto postupem dochází „k ohýbání jednacího řádu”. Odpor vůči podobnému postupu vyjadřovali i komunisté a Úsvit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vy jste zpackali hlasování a chcete hlasovat znovu,” shrnul opoziční pohled šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. On i další opoziční poslanci poukazovali, že jde o nebezpečný precedent, a poslanec TOP 09 František Laudát naznačil, že stejně by mohl ex post zpochybňovat i kterékoliv jiné hlasování.

Poslanci nevěděli, pro co hlasují, tvrdí premiér

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že mnoho poslanců ČSSD nevědělo, pro co v rámci Urbanova pozměňovacího návrhu hlasují. Urban prý sehrál obstrukční roli, uvedla ČTK.

Hlasovací procedura u inkriminované novely přitom byla velmi snadná a obsahovala pouze Urbanův pozměňovací návrh a hlasování o zákonu jako celku.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přiznal, že sněmovní procedury nezná a patrně se je ani nenaučí. „Já na procedury kašlu,” oznámil poslancům a připomněl, že podle jeho názoru by snížení spotřební daně na pohonné hmoty připravilo rozpočet o 14 miliard, které by nedostali lidé, ale distributoři pohonných hmot. „Není to pro lidi, je to pro firmy,” řekl Babiš a připomněl opozici, že nabádá vládu k úsporám a snižování schodku rozpočtu.

Zkuste to přes Senát, doporučila opozice

Laudát se proto podivil, proč ministrovi stejně nevadí utrácení peněz na zelenou naftu, a doporučil koalici, že rychlá a ústavně konformní změna návrhu vede přes Senát, kde má ČSSD většinu. „Nikoliv přes manipulaci s jednacím řádem,” dodal. Poslanec ODS Marek Benda připomněl, že koalice mohla prosadit revokaci usnesení.

Šéf Sněmovny Hamáček se dlouho zdráhal otevřít k bodu znovu rozpravu, nicméně nakonec kapituloval. TOP 09 si následně vzala přestávku na zasedání klubu a jednání bylo přerušeno do pátku.

ODS zváží ústavní stížnost

Podle Stanjurova vyjádření je možné, že ODS napadne postup u Ústavního soudu. „Pokud to necháte hlasovat znova, my se toho účastnit nebudeme a budeme to napadat v Brně,” varoval. „Procedury se mají držet,” dodal.

Možnost ústavní stížnosti potvrdil i šéf ODS Petr Fiala. „Pokud levicová vládní koalice bude chtít svůj záměr zneplatnit hlasování o již jednou přijatém zákonu dotáhnout do konce, podáme proti takovému postupu stížnost k Ústavnímu soudu. Ohýbání pravidel, protože se to zrovna hodí, nikdy v historii nevedlo k ničemu dobrému,“ uzavřel Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám