Hlavní obsah

Omezení odtahů aut v Senátu neprošlo

Praha
Aktualizováno

Senátoři ve středu odmítli novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Ta měla původně řešit především postihování zahraničních řidičů, ale na základě poslaneckých úprav by omezila i možnost odtahů vozů z modrých zón, přičemž poslanecká auta by nešlo odtáhnout vůbec.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Horní komora se na návrh svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) postavila proti tomu, aby policie mohla ze zón placeného stání odtahovat auto jen v případě, kdy na něj nejprve nasadila botičku a motorista do 24 hodin nepožádal o její odstranění.

Ustanovení by v praxi znamenalo, že by nebylo možné odtahovat vozidla poslanců, senátorů či například invalidů, jimž zákon zakazuje botičku nasadit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Štěch navrhované omezení, které ve Sněmovně prosadil poslanec ČSSD Stanislav Huml, označil za „neadekvátní" zásah. „Zpětná vazba je naprosto jednoznačná," poukázal předseda Senátu na negativní reakce obcí a měst na Humlův návrh.

Cizinci by neměli uniknout postihu

Cílem původní vládní novely je ztížit zahraničním řidičům možnost vyhnout se trestu za dopravní přestupky spáchané v Česku. Počítá s tím, že cizinec bude muset obdržet informace o svých proviněních proti pravidlům dopravy v ČR ve svém rodném jazyce. Informační formulář bude obsahovat údaje o tom, jakého přestupku se kdy a kde podezřelý dopustil, včetně možného postihu. Podrobnější informace pak budou v samotném oznámení o zahájení řízení.

Povinnost podávat informace o majiteli vozidla by se měla týkat pouze taxativně vymezených, zejména nejzávažnějších protiprávních deliktů. Jde například o překročení povolené rychlosti, telefonování za jízdy, nezastavení auta na patřičný signál nebo jízdu pod vlivem alkoholu či drog.

Novela má změnit současný stav, kdy nelze majitele vozidla v zahraničí vypátrat podle registrační značky. Cizinci totiž zatím nemusí na české výzvy a žádosti odpovídat. Valná většina přestupků tak zůstává bez potrestání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám