Hlavní obsah

Nový člen představenstva Thermalu zastupoval firmu, která se o hotel soudí

Právo, Rudolf Voleman

Do tříčlenného představenstva státní společnosti Thermal – F, která provozuje v Karlových Varech stejnojmenný hotel, byl ministerstvem financí (MV), které vede Andrej Babiš (ANO), mimo jiné jmenován i karlovarský právník Tomáš Ficner.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hotel Thermal před zahájením Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Článek

To je trnem v oku některým odvolaným členům představenstva, kteří poukazují na skutečnost, že Ficner v minulosti zastupoval jako advokát proti Thermalu soukromou firmu. Ficner považuje kritiku svých předchůdců za nekorektní.

„Členem představenstva se stal karlovarský advokát Tomáš Ficner, který mimo jiné zastupoval obchodní společnost X a R, která o Thermal po neúspěšné privatizaci léta usiluje. Je normální, aby členem představenstva Thermalu byl advokát, který zastupoval v soudním sporu protistranu? V případě ANO asi ano,“ uvedl jeden ze šesti odvolaných členů představenstva a karlovarský krajský šéf TOP 09 Petr Zahradníček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to ostudné,“ komentoval to další z odvolaných členů statutárního orgánu Thermalu, který nechtěl být jmenován. Doktor Ficner podle něj zastupoval společnost X a R nejméně od roku 2009 do roku 2012, kdy se případem vlastnictví Thermalu zabýval dokonce Ústavní soud.

Ve střetu zájmů nejsem, protože firmu X a R jsem zastupoval v nějaké době, která dávno skončila.
právník Tomáš Ficner

Babišův resort chce v budoucnu Thermal prodat, ale to nemůže, protože společnost X a R podala v březnu loňského roku kvůli nárokům na Thermal další žalobu u pražského městského soudu.

Zda v tom opět figuruje jako advokát Ficner, mluvčí MF Radek Ležatka nevěděl. Líčení nebylo dosud nařízeno. „Pan Ficner uvedl, že ve střetu zájmu není a v žádném aktuálním sporu protistranu nezastupuje. Situaci prověříme,“ uvedl mluvčí ministerstva.

„Ve střetu zájmů nejsem, protože firmu X a R jsem zastupoval v nějaké době, která dávno skončila,“ uvedl Ficner, podle kterého jeho advokátní kancelář zastupovala pouze v jediné kauze, jež už dávno skončila. „Od té doby se společností X a R nemám žádný vztah,“ dodal s tím, že žalobu v březnu minulého roku podávala jiná, pražská advokátní společnost. „O existenci té žaloby jsem se já dozvěděl při jednání na MF,“ poznamenal.

Stejné sídlo je prý náhoda

Firma X a R, jejímž jednatelem je Roman Rudolf, sídlí v Bělehradské ulici v Karlových Varech. Na stejné adrese má ale svoji advokátní kancelář také doktor Ficner. Objekt zapsaný v katastru nemovitostí pod touto adresou vlastní firma Lapper Project, jejímž jednatelem a jediným společníkem je také Roman Rudolf.

Spojitost mezi sídlem advokátní kanceláře a společností X a R je podle Ficnera náhodná. „Já v té budově sídlím od roku 2008, kdy jsem ještě o společnosti X a R vůbec nevěděl. V době, kdy jsem si prostudovával dokumenty této společnosti, když jsem ji zastupoval, tak dokonce sídlila na úplně jiné adrese. Mě samotného překvapilo, že se později přestěhovala na tuto adresu,“ hájil se Ficner. „Ta kritika je prostě nekorektní a není na místě,“ dodal.

Společnost X a R byla druhá v pořadí při privatizaci Thermalu na začátku 90. let. Stát tehdy vybral jako vítěze firmu Jasmín, která, ač nezaplatila nejvyšší nabídku v objemu půl miliardy korun, stala se kvůli pochybení při zápisu na katastru nemovitostí vlastníkem Thermalu.

Obratem společnost Jasmín prodala hotel společnosti Helvetia. Dlouholeté soudní spory vyústily na začátku tisíciletí k verdiktu o vrácení Thermalu do vlastnictví státu. Od té doby si ale u soudu Thermal nárokuje karlovarská společnost X a R, která původně nabízela cenu 350 miliónů korun.

Ekonomika hotelu se zlepšila

Právo se pokoušelo opakovaně marně kontaktovat odvolaného generálního ředitele Pavla. Z veřejně dostupných podkladů o hospodaření Thermalu na internetu ale vyplývá, že od roku 2009, kdy nastoupil Pavel do čela hotelu, se společnosti ekonomicky lépe a lépe dařilo.

Než odešel Pavel zhruba v polovině 90. let do politiky a stal se karlovarským primátorem a pak dvakrát hejtmanem, tak pracoval a řídil řadu významných hotelových zařízení ve městě, například i Grandhotel Pupp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám