Hlavní obsah

Chládkův záměr osekat příspěvky soukromým a církevním školám se nezamlouvá lidovcům

Záměr ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), který hodlá v příštích letech omezit příspěvky státu soukromým a církevním školám, podle všeho narazí na odpor KDU-ČSL. Lidovci chtějí téma otevřít na jednání koalice a vicepremiér a předseda strany Pavel Bělobrádek varoval, že opatření by některé školy přivedlo do existenčních potíží.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek (uprostřed) s kolegy

Článek

"Problém je v tom, že u některých soukromých škol jsou to často neziskovky, které je provozují," řekl po středečním jednání vlády Bělobrádek. Jako příklad uvedl pardubickou základní a praktickou školu Svítání pro děti s mentálním a kombinovaným postižením, kterou provozuje obecně prospěšná společnost. Dlouholetou ředitelkou této školy je místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

"Takovéto organizace se mohou dostat do těžkých potíží. Nahrazují síť, kterou neumí stát zajistit. Navíc jsou ještě levnější," uvedl vicepremiér. Podle Bělobrádka je potřeba udělat důkladnou analýzu financování těchto škol.

Úvaha ministerstva: Církve zbohatnou, ať platí

Podle návrhu ministerstva školství by církevní školy měly za dva roky, tedy od začátku školního roku 2016/2017, přijít o státní dotaci na provoz. V rámci církevních restitucí totiž církve podle ministerstva získaly peníze na to, aby jako zřizovatel mohly tyto náklady hradit samy.

Se změnou financování počítá připravovaná novela zákona o poskytování dotací soukromým školám, která k nim nově zahrne i školy církevní. [celá zpráva]

Pomsta za restituce?

Církve s omezením nesouhlasí a kritici si kladou otázku, zda nejde o revanš za církevní restituce, jež se sociálním demokratům nedaří navzdory předvolebním slibům jakkoliv omezit.

Připravovaná novela se dotkne i soukromých škol. Výdaje na ně budou omezeny o rok dříve než u škol církevních, tedy od 1. září 2015. Podle ministerstva se jedná o sjednocení podmínek pro všechny typy škol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám