Hlavní obsah

S krvácením do mozku čekala žena v Praze v sanitce 90 minut, pak zemřela

Právo, Stáňa Seďová

Musela přihlížet tomu, jak záchranáři téměř 90 minut čekali, než odvezli její matku s masivním krvácením do mozku do nemocnice. Tam už jí však nedokázali pomoci. Se smutným příběhem navštívila redakci Práva žena, kterou boje mezi pražskými záchranáři, nemocnicemi a ministerstvem nenechaly chladnou. Její matka den po převozu do nemocnice zemřela.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Místo na pomoc v nemocnici, čekala žena v sanitce na smrt. Ilustrační foto.

Článek

„To, co se v Praze odehrává, nemá vážně obdobu. Před měsícem k matce přijela záchranná služba asi do pěti minut, jelikož jsme hlásili, že tam jsou příznaky mozkové mrtvice. Jenže potom, co maminku stabilizovali, mi záchranáři řekli, že nemůžou odjet, jelikož čekají na povolení, do jaké nemocnice pojedou. Takže jsme čekali před domem v sanitce skoro dvě hodiny,“ svěřila se se svým příběhem paní z Prahy, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Dcera to nechápe

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Vůbec jsem nechápala, jak můžou člověka v tak vážném stavu nechat čekat, když jde o minuty. Nakonec maminku odvezli do nemocnice na Karlovo náměstí, kde mi bylo po vyšetřeních řečeno, že je ve velice vážném stavu, jelikož má masivní krvácení v pravé hemisféře. To už mi bylo ale jasné po tak dlouhém čekání v sanitce. Druhý den matka zemřela,“ vypověděla svůj příběh zdrcená dcera.

Ke zveřejnění ji dohnaly půtky mezi zdravotníky a institucemi, které si zahrávají s lidskými životy.

Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) pouze potvrdil, že tento případ jejich neurologická klinika skutečně přijala. „Dne 26. 5. 2014 jsme přijali pacienta s krvácením v pravé hemisféře,“ sdělil Právu mluvčí VFN Filip Brož.

Rozrušeným příbuzným pacienta se zdá každá minuta nekonečně dlouhá, což je pochopitelné
mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová

Podle pražských záchranářů se však v tomto případě nedalo nic udělat lépe nebo rychleji.

„Tísňovou výzvu jsme přijali v 15.32, příjezd první posádky na místo události byl v 15.41 hodin. Po zajištění a zaléčení pacientky v 16.34 hodin byla po telefonickém avízu pacientka předána do VFN v 16.51 hodin,“ poskytla podrobný popis výjezdu mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

„Transport pacientky z 5. patra do vozu vyžaduje určitý čas navíc, ale průběh zásahu byl standardní a pacientka byla předána do nejbližší vhodné nemocnice. Rozrušeným příbuzným pacienta se zdá každá minuta nekonečně dlouhá, což je pochopitelné,“ dodala mluvčí.

Byť dcera zesnulé nehledá viníka, rozhodně nepokládá způsob poskytnutí péče její matce za dostatečný.

„Chápu, že se tímto případem již nikdo nebude zabývat, jelikož už je pozdě, a jak všichni čteme, nikdo u těchto případů nepochybil. Ale nikdo mi nenamluví, že čekání na místě v sanitce téměř dvě hodiny u tak těžkého případu, jako byla má matka nebo muž se selháním srdce, je v pořádku,“ uvedla dále žena z Prahy.

„Nevím, jak chce pan mistr zdravotnictví tuto situaci řešit, ale řečmi to zřejmě nepůjde,“ uzavřela smutný příběh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám