Hlavní obsah

Töpfer do Senátu za TOP 09 nechce, zpívající právník Jahelka zkusí štěstí na Pelhřimovsku

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení TOP 09 v úterý schválilo většinu svých senátních kandidátů. V případě pražských obvodů a Přerova ještě nerozhodlo. Jak před nedávnem informovalo Právo, šéfové TOP 09 lanařili na kandidátku herce a bývalého senátora za ODS Tomáše Töpfera, ale ten na nabídku nakonec nekývl. „Už se mu nechce do politiky. Ani se mu nedivím,“ řekl Právu první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Töpfer

Článek

Na kandidátce strany je část straníků a část kandidátů nevržených hnutím Starostů a nezávislých, s kterým má TOP 09 smlouvu o koaliční spolupráci. Na soupisku se dostalo i několik nestraníků. Mezi nimi je například zpívající právník Ivo Jahelka, který zkusí štěstí na Pelhřimovsku, nebo náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš, ten je nasazen v obvodu Trutnov.

Jahelka to nebude mít snadné, protože v jeho okrsku obhajuje předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Hájit barvy bude také několik bývalých poslanců. Např. dopravní expert Václav Cempírek v okrsku Rychnov nad Kněžnou, na Strakonicku lékař Martin Gregora, na Královéhradecku Jiří Oliva. Cempírek bude bojovat o hlasy voličů s bývalým státním zástupcem a senátorem za ČSSD Miroslavem Antlem.

V Plzni by chtěl získat senátorské křeslo politolog a prorektor Metropolitní univerzity Praha Ladislav Cabada, v Kladně bývalá náměstkyně na ministerstvu kultury Michaela Vojtová.

Spolupráce s ODS

Vedení strany také souhlasí s dohodou s ODS o vzájemné podpoře v několika obvodech. TOP 09 bude podporovat na Olomoucku Radka Vincoura, na Lounsku bývalého ředitele rakovnického gymnázia Luďka Šíbra a v Uherském Hradišti starostu Vlčnova Jana Pijáčka.

ODS by měla zase pomoci Cempírkovi, ve Vyškově vysokoškolskému pedagogovi Zdeňku Šigutovi a také podpořila kandidáta, kterého ještě TOP 09 nevybrala na Přerovsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám