Hlavní obsah

Policie má nový registr zbraní a vyhlásila amnestii

Od úterý funguje nový centrální registr zbraní. Ministerstvo vnitra si od něj slibuje lepší evidenci zbraní i střeliva. Policie v této souvislosti vyhlásila do konce roku amnestii, při níž mohou lidé odevzdávat nelegálně držené zbraně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo vnitra chtělo původně start systému odložit, protože nebyl vyzkoušený. Novelu, která s odkladem počítala, nakonec vnitro neprosadilo. Podle informací ČTK zatím nejsou s registrem problémy.

Nová evidence sleduje zbraně od jejich vzniku až do doby zničení, znehodnocení nebo vývozu z Česka. Registrují se všechny změny. Novela se týká hlavně podnikatelů, kteří nově musí uvádět údaje do centrálního registru zbraní o všech zbraních a střelivu, které vyrobili nebo dovezli na území ČR, a musí zaznamenat převody a prodeje.

Podnikatelé také musí během prvních tří měsíců zanést do registru informace o všech zbraních a střelivu, které budou mít v té době ve skladech a v prodejnách. Nově nemusí vést papírové evidenční knihy a každý měsíc oznamovat policii informace o převodech zbraní.

Zbraňová amnestie pomůže policii

Součástí změny je amnestie, v jejímž rámci mohou lidé nosit policii do konce roku nedovoleně držené zbraně. "Zbraň a střelivo lze dobrovolně odevzdat do úschovy kterémukoliv útvaru policie," sdělila mluvčí Policejního prezidia Petra Strašilová. Policisté pak budou u odevzdaných věcí zkoumat, zda s nimi někdo nespáchal trestný čin.

Zbraňové amnestie se policii vyplatily i v minulosti. Lidé tehdy odevzdali k evidenci několik tisíc zbraní.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dříve uvedl, že projekt není připravený. Policie prý původně tvrdila, že je vše v pořádku, prezidium ale později upozornilo, že systém není testován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám