Hlavní obsah

Odříznutí ruských dodávek plynu Česko neohrozí, ujistil Mládek

Novinky, Václav Lang
Praha

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) po pondělním jednání bezpečnostní rady státu znovu ujistil, že uzavření přívodu plynu z Ruska na Ukrajinu Českou republiku neohrozí. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zase informoval o nové nabídce České republiky ohledně případného léčení dalších vážně zraněných Ukrajinců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

Jedním z témat pondělního jednání byl konflikt na Ukrajině a jeho případný dopad na Českou republiku. Řešilo se například, zda by ČR ohrozilo zastavení dodávek ruského plynu na Ukrajinu. „Chtěl bych znovu zdůraznit, že z hlediska České republiky neexistuje významnější problém,“ ujistil Mládek.

Podle něj není problém zajistit dodávku plynu alternativními plynovody, například Nord Stream, který vede z Ruska přes Baltské moře do Německa. „Zabýváme se všemi otázkami s tím spojenými včetně eventuálního přístupu do této sítě,“ řekl Mládek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jiná je naopak situace Slovenska, upozornil Mládek, kterému mimo jiné hrozí výrazné ztráty, neboť mu plynou velké příjmy za tranzit plynu přes jeho území.

Nabídka na další léčení Ukrajinců

Mládek ujistil, že by problém nenastal ani při případném zastavení zásobování ropou z Ruska. I tady existují alternativní cesty, uvedl.

Ministr vnitra Milan Chovanec informoval o další nabídce ČR směrem k Ukrajině, která se týká převozu a léčení vážně zraněných pacientů v tuzemských nemocnicích. Resort má pro tento případ vyčleněné rezervy a je připraven si zažádat o navýšení o 30 miliónů. Zatím se ale čeká na odpověď ukrajinské strany, zda o tuto nabídku vůbec bude stát.

Bezpečnostní rada schválila rovněž vytvoření výboru pro vnitřní bezpečnost, který by měl primárně řešit témata týkající se resortu vnitra, například vandalismus na stadiónech a radikalismus. Co se týče boje s finanční kriminalitou, trvá bezpečnostní rada na přijetí zákona o majetkových přiznáních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám