Hlavní obsah

Nový zákon o potravinách: Vyšší pokuty i dokládání původu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obchodníci budou muset podrobněji informovat zákazníky o původu prodávaných potravin. Také budou muset uvádět, ze kterých pěti zemí dováží nejvíce zboží. Počítá s tím novela zákona o potravinách, kterou ve středu schválil Senát. Předloha rozšiřuje také okruh institucí, které budou hlídat restaurace a další stravovací provozy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Novelu, která je označována za největší změnu potravinové legislativy za 15 let, nyní dostane k podpisu prezident. Předlohu kritizovali zástupci ODS a TOP 09, podle nichž jdou některá opatření nad rámec nařízení EU a obchodníky zbytečně zatíží.

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera poznamenal, že náklady obchodníků nakonec zaplatí zákazníci.

"Rozhodně si nemyslím, že tato novela je papežštější než papež," odmítl námitky ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj je přijetí novely v zájmu spotřebitelů a vychází z českých zkušeností.

ODS neúspěšně navrhovala zrušit povinnost prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny. Řetězce je tak budou muset sestupně seřadit podle podílu prodejů těchto potravin na tržbách. Seznam budou muset ohlásit také ministerstvu zemědělství. Obchodníci si stěžovali, že tímto opatřením budou prozrazovat svá obchodní tajemství.

Za porušení hrozí pokuta až deset miliónů

Prodejci nebalených potravin budou muset podle novely v jejich těsné blízkosti uvádět informace o jejich výrobci a hlavní složce v procentech hmotnosti.

Za potraviny, které nebudou správně označeny, bude obchodníkům hrozit pokuta až deset miliónů korun, uvedl Jurečka. Dosavadní maximální pokuta je třímilionóvá. Rozšiřuje se také okruh úřadů, které budou kontrolovat stravovací provozy.

Restaurace a jídelny by nově měly prověřovat také Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. Instituce budou muset své kontrolní plány slaďovat tak, aby zbytečně nezatěžovaly podnikatele.

Původní návrh, podle kterého měli hygienici zcela přijít o právo kontroly, vyvolal jejich odpor. Pravomoci měly původně zcela přejít na potravinářskou inspekci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám