Hlavní obsah

Komunální volby proběhnou druhý víkend v říjnu, řekl Zeman

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman při své pondělní návštěvě Liberce odtajnil pravděpodobné datum konání podzimních komunálních voleb a prvního kola senátních voleb. Mají se uskutečnit o druhém říjnovém víkendu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Vyhlášení termínu předpokládám na 10. a 11. října a současně s tím vyhlásím první kolo senátních voleb,“ prohlásil prezident na dotaz tamní krajské zastupitelky Lenky Mlejnkové (Starostové pro Liberecký kraj).

Pokud si lidé půjdou vybrat senátory a místní zastupitele zkraje druhého říjnového víkendu, kandidátní listiny bude třeba sestavit a odevzdat nejpozději do 5. srpna. Do 23. srpna by mělo být jasno, kteří kandidáti dostáli zákonným podmínkám a budou k volbám připuštěni.

Komunální volby by se konaly v nejzazším možném termínu. Prezident je musí vyhlásit tak, aby se uskutečnily v třiceti dnech před skončením nynějšího volebního období, což bude 16. října. V senátních volbách se bude volit v 27 obvodech, které zastupují senátoři vzešlí z voleb v říjnu 2008.

Zeman spolu s manželkou zahájili v pondělí třídenní cestu po Libereckém kraji. Během ní se prezidentský pár setká s představiteli kraje a podebatuje se studenty a veřejností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám