Hlavní obsah

Průzkum se zaměřil na dopravní zácpy v Evropě, Praha nedopadla dobře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V dopravních zácpách v českém hlavním městě stráví řidiči víc času, než je průměr v evropských metropolích. Tzv. úroveň kogesce, tedy to, jak velké je průměrné zdržení motoristů v zácpě oproti bezproblémovému průjezdu, se v Praze pohybuje kolem 28 procent. Evropský průměr je 26 procent. Vyplývá to z průzkumu výrobce navigací TomTom.

Foto: Petr Janiš, Právo

Kolony na Jižní spojce v Praze

Článek

Celkově je Praha, co se týká délky zdržení v kolonách, na 17. místě mezi 60 evropskými městy. Na stejné hodnotě jako v Praze, jsou kogesce ve Vídni či Hamburku. Absolutními rekordmany jsou Moskva a Istanbul se zdrženími 74, respektive 62 procent. Následují Palermo a Varšava.

"Nejsilnější dopravní zácpy v Praze jsou v pondělní ranní špičce, kdy neprůjezdnost silnic dosahuje přes 62 procent. V odpolední špičce čeká řidiče největší zdržení v pátek, kdy na cestě stráví o 50 procent času více v porovnání s nejklidnější částí dne," uvedla marketingová manažerka TomTomu Petra Slámová.

Nejplynulejší ve všedních dnech je podle ní naopak provoz v pátek ráno a v pondělí odpoledne.

Zkratky nepomáhají

Měření hustoty silničního provozu prostřednictvím navigací rovněž odhalilo, že zkratky, které řidiči volí, aby se vyhnuli dopravní zácpě, ve skutečnosti čas strávený na cestě prodlužují o 50 procent.

Dopravní zácpy na vedlejších silnicích jsou totiž horší než na hlavních tazích. Lidé, kteří po celém světě dojíždějí do zaměstnání, stráví za rok v dopravní zácpě průměrně osm pracovních dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám