Hlavní obsah

Česko vojáky USA nepotřebuje, reaguje Sobotka na Obamu

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na oznámení amerického prezidenta Baracka Obamy, že USA zvýší vojenskou přítomnost na starém kontinentu, uvedl, že Česká republika nebude mezi zeměmi, které o to budou usilovat. Prezident Miloš Zeman to naopak pro Českou televizi označil za symbolické gesto a reakci na anexi Krymu.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka s manželkou Olgou ve Vídni

Článek

"Některé země se obrací na NATO a požadují, aby tam byla zvýšená vojenská působnost. Vím, že se jedná o Polsko, vím, že se jedná o pobaltské státy, ČR nic takového nepotřebuje. My jsme si už vyhodnotili aktuální bezpečnostní situaci a v tuto chvíli taková potřeba není a ČR nebude patřit mezi takové země, které by volaly po posílení vojenských jednotek NATO v Evropě," uvedl v úterý Sobotka, který je na návštěvě Rakouska.

Na dotaz, zda si dovede představit vojenskou přítomnost USA na území ČR, Sobotka řekl: "ČR nic takového nepotřebuje. Myslím, že takováto přítomnost má logiku jen v návaznosti na bezpečnostní situaci. Bezpečnostní situace ČR nevyžaduje, aby u nás byly nějaké vojenské jednotky kromě armády ČR. Není to na pořadu dne a podle mého názoru to řadu let na pořadu dne být nemusí."

Smířlivější postoj zaujal k přehodnocení americké vojenské přítomnosti v Evropě prezident Zeman.

"Myslím si, že účast amerických sil je v podstatě symbolická. Jedná se o několik stovek výsadkářů. Nemyslím si, že by to zvyšovalo napětí. Je to přirozený důsledek anexe Krymu čili teritoriální expanze Ruské federace," řekl Zeman ČT.

Novou strategii oznámil prezident Barack Obama, který v úterý přiletěl do Polska na oslavu 25. výročí pádu komunismu. [celá zpráva]

Anketa

Podporujete navýšení vojenské přítomnosti USA v Evropě?
Ano, ale ne v ČR
1,5 %
Ano, i v ČR
32,7 %
Ne
65,8 %
Celkem hlasovalo 22752 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

USA posílí v Evropě své ozbrojené síly

USA přehodnotí své vojenské aktivity v Evropě a zvýší vojenskou přítomnost na kontinentu. Uvedl to v úterý Bílý dům s tím, že jde o reakci na nové bezpečnostní...

Výběr článků

Načítám