Hlavní obsah

Antimonopolní úřad stopl Libereckému kraji miliardový tendr

Aktualizováno

Antimonopolní úřad zrušil veřejnou zakázku na provozování autobusové dopravy v Libereckém kraji. Tendr byl vypsán v roce 2012 a noví dopravci měli začít zajišťovat dopravní obslužnost od poloviny prosince letošního roku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V odůvodnění mimo jiné uvádí, že kraj nevyhověl námitkám Bítešské dopravní společnosti, která si stěžovala na netransparentnost soutěže.

Odborníci krajského úřadu teď rozhodnutí studují. „Co bude dál, není zatím jasné, kraj se ale zřejmě proti rozhodnutí odvolá,” uvedl v pondělí hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zakázku za 4,074 miliardy korun může získat jediný uchazeč nebo až tři, je totiž rozdělena na tři regiony - Východ (Českolipsko), Západ (Jablonecko, Semilsko) a Sever (Liberecko).

Kraj dostal 13 nabídek - šest jich je na zajištění dopravy na Českolipsku, pět na Liberecku a Frýdlantsku, na Jablonecko a Semilsko jsou jen dvě. "Hlavním cílem tendru je zvýšení kvality veřejné dopravy a její zlevnění," uvedl Půta. Teď je však budoucnost autobusové dopravy v kraji velmi nejistá. "Nelze vyloučit, že bude nutné najít náhradní řešení. Přitom firma, která námitky k antimonopolnímu úřadu podala, do soutěže nabídku vůbec nepodala," poznamenal hejtman.

Zakázka se měla týkat dopravní obslužnosti pro roky 2014 až 2024.

Reklama

Výběr článků

Načítám