Hlavní obsah

Déšť zatopil sklepy a silnice na Zlínsku i na Vysočině

– Zlín • Aktualizováno

Na Zlínsku v pondělí odpoledne přívalový déšť zaplavil sklepy řady domů a několik silnic. Během hodiny hasiči evidovali téměř deset událostí vyžadujících jejich pomoc. Řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Bouřky doprovázené silným deštěm zaměstnaly odpoledne také hasiče na Vysočině.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Lokální bouřka zaplavila sklepy rodinných budov, ale také budovu obecního úřadu a domova pro seniory v Lukově," přiblížil Netopil. Hasiči zasahovali také v části Zlína Velíková, kde kromě čerpání vody ze sklepů uklízeli i nánosy bahna ze silnice, sklep byl zaplaven i v další části krajského města Štípa.

Ve Fryštáku hasiči pomáhali s čerpáním vody v ulici Dolnoveská, v obci Držková byla podle Netopila také bahnem zanesená silnice. Ve Velíkové a v Lukově zasahovali i profesionálové, na dalších místech s odstraňováním následků nečekaných dešťů pomáhali dobrovolní hasiči.

Vzestup hladin na menších tocích

Podle mluvčí Povodí Moravy Gabriely Tomíčkové byly na Zlínsku zaznamenány vysoké srážkové úhrny dosahující až k 20 milimetrům za hodinu. "V důsledku vydatných srážek dochází k prudkým vzestupům hladin na menších vodních tocích s dosažením stupňů povodňové aktivity," uvedla Tomíčková.

Dodala, že například na přítoku do nádrže Slušovice byl dosažen druhý stupeň povodňové aktivity, hladiny také prudce vystoupaly na přítocích do nádrže Fryšták, kde Povodí Moravy operativně zvýšilo odtok vody z nádrže.

Bouřky zaměstnaly také hasiče na Vysočině

Na Vysočině zasahovali hasiči odpoledne téměř u 20 událostí souvisejících s počasím. Nejvíc zásahů měli na Třebíčsku, kde vyjížděli k 15 případům zatopených sklepů a ucpané kanalizace. Sdělila to mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

"Přímo v Třebíči čerpali hasiči vodu v ulicích Hrotovická, Velkomeziříčská, Průmyslová a Novodvorská," řekla mluvčí. Hasiči zasahovali také v obcích Předín nebo Štěměchy. V Jihlavě déšť ucpal kanalizaci v areálu jedné z firem v průmyslové zóně.

Podle webových stránek Českého hydrometeorologického ústavu zatím deště na Vysočině nezpůsobily takové zvýšení hladin vodních toků, které by vedlo k vyhlášení stupňů povodňové aktivity.

V úterý budou silné bouřky

Podle meteorologů zasáhnou celé Česko silné bouřky v úterý. Mohou je provázet kroupy a nárazy větru. Výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí dnes vydal Český hydrometeorologický ústav. Silnější bouřky se mohou lokálně vyskytnout i během dnešního podvečera zejména v horských oblastech na Moravě, ve Slezsku a na jihozápadě Čech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám