Hlavní obsah

Na ministerstvu financí je 1300 zaměstnanců a 1500 tiskáren, zjistil audit

Prakticky stejné zboží, rozdíly v pořizovací ceně i v řádu desítek procent. Tak lze interpretovat předběžné výsledky auditu na ministerstvech spravovaných představiteli hnutí ANO. Informaci sdělil v České televizi náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Z auditu mimo jiné také vyplývá, že ministerstvo financí, které zaměstnává zhruba 1300 lidí, má 1500 tiskáren. "Od roku 2008 je tam ještě 250 tiskáren, které nikdo nerozbalil," řekl Wagenknecht. "To je takový stav, jak právě efektivně funguje státní správa," poznamenal ironicky. Případná změna k lepšímu není podle něj pouze o změně systému pořizování majetku, ale také o přístupu lidí, kteří ministerstvo řídí.

Výrazné rozdíly v ceně pořizovaného hmotného majetku jsou patrné například u nákupu služebních automobilů. Zatímco ministerstvo obrany v předchozích dvou letech nakupovalo Škodu Octavia v průměru za 400 tisíc korun, ministerstvo životního prostředí (MŽP) za stejný model zaplatilo o 200 tisíc více, uvedl moderátor Moravec. Cena modelu v základní výbavě prý přitom loni začínala na 305 000 korun. Nejdráž ze všech ministerstev nakupovalo MŽP také Škodu Superb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Audity zadal Babiš, výsledky budou 5. června

Hloubkové audity koordinované ministerstvem financí nechal spustit koncem února na šesti úřadech řízených ministry ANO předseda hnutí a vicepremiér Andrej Babiš.

Audity měly zjistit skutečný stav, v němž se ministerstva financí, pro místní rozvoj, dopravy, spravedlnosti, obrany a životního prostředí nacházejí, "V tuto chvíli dokončujeme tyto audity a 5. června by měla být veřejná prezentace našich výsledků a výstupů," uvedl Wagenknecht. Úspory by měl přinést centralizovaný systém nákupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám