Hlavní obsah

Zeman: Účast u domácích voleb by měla být povinná

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Prezident Miloš Zeman odvolil v pátek v podvečer na ZŠ Brdičkova v pražských Stodůlkách. Při té příležitosti novinářům řekl, že by byl pro zavedení povinné volební účasti u domácích voleb. U těch evropských si není jistý.

Prezident Zeman hlasuje ve volbách do Evropského parlamentu Video: Novinky

 
Článek

„Myslím si, že volební účast je právo každého občana, ale je to - a to je můj soukromý názor - také povinnost. Za Masarykovy První republiky dokonce u nás byla volební povinnost  - i dnes je v některých zemích jako v Belgii, Lucembursku nebo Austrálii - a ten, kdo nešel k volbám, zaplatil mírnou pokutu, která šla do státního rozpočtu. A státní rozpočet by bobtnal a bobtnal a pan Babiš by neměl takové problémy, které teď má, se sestavením státního rozpočtu,“ řekl prezident.

Na dotaz, zda by měla být účast povinná i u voleb do Evropského parlamentu, odpověděl: „U eurovoleb si myslím, že to je trošku složitější, tam bych sám váhal. Ale v domácích volbách by měla být určitě.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman volil na Základní škole v Brdičkově ulici spolu s manželkou Ivanou.

Zeman také uvedl, že si myslí, že problémem nízké účasti je nevědomost lidí o tom, že většina u nás přijímaných zákonů pochází právě z Evropské unie. „Především ještě tu problematiku Evropské unie neberou příliš vážně a mylně se domnívají, že se jich netýká. A přitom už 80 procent zákonů, které se u nás přijímají, jsou zákony z dílny Evropské unie,“ upozornil a za hlavní viníky označil novináře, kteří o tom podle jeho názoru neinformují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman volil na Základní škole v Brdičkově ulici spolu s manželkou Ivanou.

Ukrajina musí bojovat s korupcí

Na dotaz ukrajinských novinářů Zeman nastínil také kroky, které by podle něj měl učinit nově zvolený prezident, ten vzejde z tamních nedělních voleb.

„Především by to měly být politické kroky, které souvisí s ekonomikou. Protože kdyby v zemi byla občanská válka, tak ekonomika nebude pracovat,“ řekl Zeman. Jako první krok by měl začít jednat s východní a jižní Ukrajinou, druhým by měl být boj s korupcí. „Zdá se, že kdyby teď Evropská unie poskytla Ukrajině pomoc, tak ta pomoc skončí v kapsách ukrajinských oligarchů a jen málo bude využita na rozvoj ekonomiky.

Za významné pro dosažení důvěry obyvatelstva označil prosazení regionální samosprávy. „Regionální samospráva, ať už ji nazýváte decentralizací nebo jakkoli jinak, znamená, že nejenom jednotlivé kraje, ale i jednotlivá města a obce mají více prostoru ke svobodnému rozhodování, než tomu je dnes,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám