Hlavní obsah

Sedm pacientek v Podolí donosilo mrtvé dítě, aby porodily živé

Právo, Stáňa Seďová

Osud sedmi pacientek centra fetální medicíny Ústavu péče o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí se zdá být neradostný. Všechny čekaly dvojčata, menší z dětí ale museli lékaři nechat zemřít, aby mohl druhý plod přežít.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mrtvé dítě však tyto ženy musely donosit, aby porodily jedno živé dítě. A pokaždé se tato riskantní cesta povedla.

Těžko si někdo dokáže představit pocit matky, která v děloze nosí mrtvé dítě. A ještě k tomu když dala souhlas s jeho usmrcením. Možná právě to druhé, živé, které nosí pod srdcem, dalo těmto ženám sílu to zvládnout. Dokázaly to a porodily sice jen jedno z dvojčat, ale živé a zdravé.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Využijí všechny možnosti

„Bez této intervence by neměly nic. Ani jedno dítě. V mnoha případech šlo o pacientky čekající dvojčata z umělého oplodnění, takže se s tím dokázaly vyrovnat za cenu toho, že budou mít alespoň jedno zdravé dítě,“ vysvětlil Právu postoj matek Ladislav Krofta, vedoucí Fetálního centra a zástupce ředitele ÚPMD.

Než tyto matky musí učinit takové rozhodnutí, předchází mu řada vyšetření a také možnost využití metody, která dokáže zachránit obě dvojčata.

Osmdesát procent dvojčat narozených v Česku jsou buď dvojvaječná, nebo jednovaječná se dvěma placentami. Riziková jsou jednovaječná dvojčata, která mají jednu společnou placentu a každé svůj vak, nebo ta, která mají jednu placentu a jsou v jednom porodním vaku.

Problémem je jedna placenta pro dvě děti

Těchto dvacet procent lékaři sledují, a když zjistí, že jeden z plodů neprospívá, musí zakročit.

„Problém s jednou placentou je ten, že obě děti nejsou rovnoměrně vyživovány. Když ultrazvukem zjistíme, že jedno je nedostatečně vyživováno až tak, že je ohroženo na životě, můžeme zakročit laserem. Zhruba uprostřed vaku přerušíme spojnice mezi plody, kudy teče krev, aby začaly být vyživovány stejně. Pak mají obě šanci. Pokud ani pak stanoveným kritériím plod slabší při vyšetření nevyhoví, musíme mu uzavřít pupečník a nechat ho zemřít,“ jednoduše popsal složitý zákrok vedoucí lékař Fetálního centra.

Pokud by totiž zůstal na živu, ohrozí slabší plod i ten silnější, protože jsou ve spojení a nedokázal by přežít ani on.

Po tomto zákroku tak jedno z dětí už je sice mrtvé, ale v ideálním případě ho matka donosí do termínu porodu a přivede na svět kromě mrtvého plodu i živé dítě.

Děti prospívají

„Slabší plod zemře bezprostředně po uzávěru pupečníku, maximálně po pár desítkách minut,“ konstatoval Krofta.

„Kvůli tomuto zákroku u nás stráví pacientky týden. Pak už dochází jen na týdenní kontroly. Sledujeme druhé dítě, které ve všech sedmi případech přežilo. Kontroly se provádějí až po dvou letech, ale se všemi těmito matkami jsem v telefonickém kontaktu a na žádné poškození to ani u jednoho dítěte nevypadá. Sice nemají své dvojče, ale narodila se a jsou zdravá,“ dodal vedoucí lékař centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám