Hlavní obsah

Babiš chce živnostníkům zrušit slevu na dani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes půl miliónu živnostníků, kteří uplatňují při zdaňování výdajové paušály, hrozí, že budou od příštího roku platit vyšší daně. Ministr financí Andrej Babiš (hnutí ANO) jim totiž chce zrušit osobní daňovou slevu, která je nyní 24 840 korun za rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Zároveň ale Babiš prosazuje, aby živnostníci mohli uplatňovat slevu na dítě a vyživovanou manželku. Většině podnikatelů to ovšem ztrátu osobní daňové slevy nenahradí a daně by jim tak prakticky stouply.

Podle ministerstva financí by toto opatření mohlo vylepšit státní rozpočet o tři miliardy korun a nastavilo by to rovné podmínky pro všechny poplatníky.

Babišův záměr podporuje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Nepokládám daňové změny týkající se živnostníků za tak dramatické, aby vyvolaly nějaký zásah do jejich životní úrovně,“ prohlásil premiér.

Naopak lidovci se obávají, že zrušení osobní daňové slevy by mohlo drobné podnikatele poškodit. „KDU-ČSL proto nebude takový krok podporovat,“ potvrdil ČT 24 místopředseda strany Jan Bartošek.

Opozice záměr kritizuje

Zrušení osobních daňových slev pro drobné podnikatele pak tvrdě kritizuje opozice. A to jak pravicová, tak i ta levicová. „Že se mají více zdaňovat živnostníci, to nám připadá jako cesta úplně špatným směrem,“ vyjádřil se šéf ODS Petr Fiala.

A místopředseda KSČM Jiří Dolejš konstatoval: „Je hodně zejména malých živnostníků a ti by to těžce nesli.“

Zatímco živnostníkům s paušály chce Babiš osobní daňovou slevu vzít, pracujícím důchodcům ji chce od příštího roku naopak vrátit. Vláda by o daňovém balíčku měla jednat již v červnu.

Ministerstvo chce rovněž rušit zřízení Jednoho inkasního místa. Současně navrhuje ze zákona odstranit plošné osvobození dividend od daně a nižší limity na daňový odpočet úroků z hypoték a stavebního spoření. Zůstal by tak limit 300 000 korun namísto už dříve schválených 80 000 Kč.

Anketa

Souhlasíte se zrušením daňové slevy pro OSVČ, které plánuje ministr Babiš?
Ano
39,6 %
Ne
60,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4193 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám