Hlavní obsah

Špidla: Kdo čekal, že se vstupem do EU rozestoupí nebesa, byl zklamán

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Expremiér a někdejší eurokomisař Vladimír Špidla zavzpomínal v pondělí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy na to, jaká očekávání měli lidé v době vstupu ČR do Evropské unie. Prohlásil, že se většinu těchto představ podařilo naplnit, a EU pochválil jako nejvýznamnější politickou inovaci od konce třicetileté války.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Špidla (ČSSD)

Článek

Mezi očekávání, která před rokem 2004 lidé měli, zahrnul Špidla například ekonomické začlenění nebo účast v mnohonárodní integraci, která je „bezpečným přístavem“. „Toto očekávání se naplnilo. EU se pro nás stala bezpečným přístavem, jakkoli žádný přístav není zcela bezpečný,“ uvedl.

Splnilo se podle něj také to, že vzrostl význam České republiky. „V okamžiku, kdy bylo zřejmé, že se Česká republika stane členem EU, naše vážnost nabyla mimořádně. Najednou jsme byli součástí velkého celku,“ zavzpomínal na doby, kdy se jako premiér účastnil mezinárodních jednání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nebesa se nerozestoupila

„Očekávání, alespoň v mé zkušenosti, se významně naplnila,“ shrnul Špidla. „Máte-li představu, takovou trošku zasněnou, že se vstupem do EU rozestoupí nebesa a všechno už bude krásné a všichni budou naplněni a všichni budou jásat, tak v takovém okamžiku vaše představa musí být zklamaná. Protože jak říkal náboženský reformátor Mistr Jan Hus: ‚Víra je věcí boží a církev je nástroj lidský‘. EU je lidské dílo, lidská konstrukce a jako taková má obrovské množství nedostatků,“ připustil.

Přesto je podle něj Unie nejvýznamnější politickou inovací za posledních několik set let. „Je mimořádnou politickou inovací, pravděpodobně nejvýznamnější politickou inovací v posledních několika stech letech, řekněme od vestfálského míru,“ prohlásil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Telička

Telička kritičtější

Další host, Pavel Telička, který se stal v roce 2004 prvním českým eurokomisařem, byl kritičtější, ale především směrem k České republice. Právě její občané totiž podle něj nesou velkou vinu na tom, že se nepodařilo posílit postavení země a posílení její prestiže. „Nenaplnili jsme svá vlastní očekávání z hlediska využití potenciálu posílení postavení České republiky, a tudíž posílení vlivu,“ uvedl s tím, že chyba byla v tom, že jsme nedokázali využít příležitostí.

Stejně tak podle Teličky nefungují české instituce a veřejná správa: „V tomto směru si myslím, že jsme nedokázali naplnit svá očekávání.”

Na akademické půdě nicméně ocenil současné možnosti studentů vycestovat a účastnit se výměnných studijních pobytů. Přesto podle něj „stále trošku doháníme to, co jsme vinou historických událostí zameškali“.

Reklama

Výběr článků

Načítám