Hlavní obsah

Pozor na podvodné televizní soutěže! varuje vysílací rada

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Diváci by se neměli telefonicky zapojovat do různých televizních audiotextových soutěží ani by si neměli po telefonu nechávat věštit v ezoterických TV pořadech, varovala v pondělí Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní (RRTV). Podle jejího prohlášení je cílem takových pořadů vytáhnout z diváků co nejvíce peněz za telefonní hovory a vydělat na jejich naivitě.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na snímku Milan Bouška, ředitelka RRTV Kateřina Kalistová a Václav Mencl.

Článek

Varování RRTV vydala společně se slovenskou vysílací radou. Obě instituce již dostaly desítky diváckých stížností na takové pořady a zabývají se jimi.

„Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání bohužel ustanovení o slušnosti a čestnosti teleshoppingu neobsahuje, proto RRTV s provozovateli audiotexových soutěží nezahájila žádné správní řízení. Podali jsme čtyři trestní oznámení s podezřením na spáchání trestného činu podvodu,“ informoval místopředseda RRTV Milan Bouška.

„Diváky proto důrazně upozorňujeme, že vzhledem ke slabé legislativě by se měli zapojení do těchto podvodných programů vyhnout. Pravděpodobnost výhry je vzhledem k zavádějícímu zadání soutěží, nejednoznačným instrukcím k jejich řešení či chybnému zveřejnění výsledků jednotlivých úloh velice nízká,“ uvedl Bouška.

Měnili hlas a lákali skutečné diváky

Při opakovaných pokusech o uhádnutí správného výsledku mohou diváci přijít o vysoké sumy, což zjistí až z účtu za telefon.

„Všimli jsme si dokonce i případů, kdy při řešení mimořádně jednoduchých úloh bylo do studia přepojováno jen několik volajících, kteří měnili hlasy a odpovídali záměrně nesprávně, aby nalákali na volání skutečné diváky. Takové konání lze ovšem těžko dokázat a postihnout. V monitorování programů budeme pokračovat a vždy, když to zákon umožní, budeme provozovatele za podvody trestat,“ doplnil Miloš Mistrik ze slovenské RVR.

Česká vysílací rada prošetřila i 25 podnětů týkajících se ezoterických relací.

Usiluje se o zpřísnění podmínek

Česká i slovenská vysílací rada usilují o spolupráci s dalšími institucemi, do jejichž kompetence by mohly podněty na audiotexové soutěže a ezoterické pořady spadat. Obchodní inspekce ale postupují podněty vysílacím radám s odůvodněním, že se týkají vysílání.

Podle dostupných informací nesankcionovaly provozovatele ani za problémy s dovoláním se do studia či účtování neúměrných sum za uskutečněné hovory. Provozovatele zatím netrestaly ani příslušné odbory ministerstev financí dozorující hry a loterie.

Reklama

Výběr článků

Načítám