Hlavní obsah

Mateřská škola nepřijala dívku s oční vadou, rodiče po letech vyhráli u soudu

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z mateřských škol v Praze 4 odmítla před lety přijmout dceru nevidomého právníka a nynějšího náměstka ministra financí Ondřeje Závodského. Odůvodnila to tím, že školka má již plno, a poukázala rovněž na to, že dívenka má vrozenou oční vadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Rozhodnutí stvrdil i magistrát, rodiče se s tím ale nesmířili a podali žalobu. Ve čtvrtek, téměř po čtyřech letech, mohli poprvé slavit. Městský soud v Praze totiž žalobě vyhověl. Rodiče zatím nemají definitivně vyhráno, soud vrátil případ magistrátu k dalšímu řízení.

„Rozhodnutí v podstatě potvrdilo to, co si myslíme, a to že je potřeba jasně ukázat správním orgánům, že si nemohou dělat úplně to, co chtějí, a že proti tomu neexistuje obrana. Jsme samozřejmě potěšeni přístupem soudu,“ reagoval pro Právo Ondřej Závodský.

Byť dívenka nakonec nastoupila do soukromé školky a nyní již navštěvuje základní školu, nechtějí její rodiče nad celou záležitostí mávnout rukou. I kvůli tomu, že by se jejich případ mohl stát vodítkem pro rodiče, kteří se dostanou do podobné situace.

V blízké době by se k celé kauze podle Závodského měl vyjádřit i úřad ombudsmana.

Lékařka doporučila zvýšený dohled 

Příběh se začal psát koncem března roku 2010, kdy rodiče holčičky podali přihlášku do mateřské školy. Obsahovala i potvrzení lékařky, že je dítě schopné školku navštěvovat. Upozornila ale na oční vadu a doporučila zvýšený dohled.

V dubnu roku 2010 rodičům přišlo rozhodnutí ředitelky školky, že dívenka nebyla přijata. Oficiálně z kapacitních důvodů, kvůli přednosti dané zaměstnaným matkám a i proto, že je „dle vyjádření lékaře způsobilá k pobytu se zvýšeným dohledem“.

Závodskému se to nelíbilo, jeho dcera podle něho splnila podmínky přijetí, tedy trvalý pobyt v Praze 4 i dobu narození do konce prosince roku 2007. Nyní mu dal soud za pravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám