Hlavní obsah

Vandal poničil pamětní desku obětem heydrichiády

– Tábor
Právo, Vladimír Vácha

Neznámý vandal poničil pamětní desku obětem heydrichiády na táborském popravišti. Desku vandal částečně postříkal sprejem a navíc ještě přelepil průhlednou páskou. Právu to potvrdil táborský policejní mluvčí komisař Miroslav Doubek.

Foto: Ladislav Šedivý

Poničená pamětní deska obětem heydrichiády v Táboře

Článek

„O poškození pietního místa jsme se dozvěděli ve středu od městských strážníků, na něž se obrátili táborští občané. Případ převzalo zdejší obvodní oddělení. Vzhledem k tomu, že k poničení pamětní desky došlo už zřejmě před několika dny, žádáme veřejnost o pomoc při hledání viníka. Tomu hrozí v případě dopadení až jeden rok vězení,“ konstatoval Doubek.

Vandalský čin rozzlobil táborského opozičního zastupitele Ladislava Šedivého (KSČM).

„Považuji to za znepokojující, neboť k poškození památníku došlo těsně v předvečer osvobození a konce druhé světové války. Myslím, že nejde jen o pouhý vandalský čin, ale o projev neonacismu, neboť první dva řádky obecného konstatování události zůstaly nepoškozené, zatímco třetí, hovořící o popravě českých vlastenců německými fašisty, je postříkám světlou barvou,“ zdůraznil Šedivý.

Táborská místostarostka Olga Bastlová (ČSSD) zatím nechce o důvodech vandalského činu spekulovat, ale v každém případě jej považuje za zarážející a odsouzeníhodný, neboť na táborském popravišti bylo od 3. června do 3. července 1942 zavražděno 156 lidí.

Ve většině případů se jednalo o vlastence z řad učitelů, právníků, lékařů, úředníků. Před popravčí četou stanulo 136 mužů a 20 žen, z nichž bylo 11 manželských párů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám