Hlavní obsah

Jděte do pr..., vytočila otázka na jednodenní plat europoslance Falbra

V Evropském parlamentu nastane v červenci mimořádná situace, alespoň co se týká platů poslanců. Jak uvedl Český rozhlas (ČRo), dostanou totiž po volbách plný měsíční plat zástupci nově zvolení, i ti dosluhující, kteří přijedou do Štrasburku pouze 1. července předat štafetu svým nástupcům. V práci tak budou pouze jediný den.

Richarda Falbra dotaz na červencový plat poněkud naštvalVideo: Český Rozhlas

 
Článek

Většina českých europoslanců na toto téma nechce příliš hovořit. Například Richard Falbr (ČSSD) byl ale v odpovědi redaktorovi Českého rozhlasu poměrně nevybíravý.

„Já o tom nevím. To je všechno, co vás zajímá, jděte do pr... Vás zajímají jen peníze. Já o tom nevím, že mám v červenci plat.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Europoslanec Jan Březina byl ve své odpovědi mnohem smírnější. Uvedl, že je to pro něj vcelku příjemné překvapení. Později ale dodal, že situace, kdy by měl případně brát plný jednoměsíční plat za jediný den v práci, mu úplně nevyhovuje. Svědomí mu prý nedovolí, aby si peníze nechal a pošle je na charitu, uvedl ČRo.

Podobná situace vznikne poprvé od roku 2009, kdy europarlament převzal odpovědnost za platy svých poslanců. Do té doby bylo na jednotlivých členských státech, aby pro ně určoval pravidla.

Europoslanci pobírají základní plat necelých osm tisíc eur (zhruba 215 tisíc korun). K tomu se obvykle připočítávají například příspěvky na provoz kanceláře. Podle ČRo se v minulosti ukázalo, že zhruba polovina europoslanců svůj mandát ve volbách neobhájí.

Volby do europarlamentu budou 23. a 24. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám