Hlavní obsah

Stáčeči tachometrů mají zelenou, zákon je bezzubý

Právo, Jindřich Ginter

Podvodníci s ojetými auty, kteří brutálně stáčejí tachometry, mají v Česku stále zelenou. Nic a nikdo jim nestojí v cestě. Zákon je bezzubý, policie a obchodní inspekce nemají páky, jak zasáhnout. Naplno to obnažuje případ Jana Hanáka (37) z Jihlavy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Před devíti lety si v mosteckém autobazaru koupil ojeté Audi A6. Jak policie později zjistila, mělo tachometr stočený o 195 tisíc km. Jenže tímto zjištěním to skončilo. ČOI připustila, že se jedná zřejmě o podvod, ale dodala, že s tím nic nemůže dělat.

Podle policie se nepodařilo zjistit, kdo tachometr tak brutálně stáhl a zda šlo o úmysl. Autobazar byl tak z trestního oznámení na podezření z podvodu venku. Věc byla odložena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Autobazar není garantem skutečně ujetých kilometrů
protokol autobazaru

Hanák podal druhé trestní oznámení. Rovněž bylo odloženo s tím, že se jedná o občanskoprávní spor, na nějž nemůže být uplatňován trestní mechanismus.

Právník panu Hanákovi doporučil, aby se o odškodnění raději nesoudil, jinak mu hrozí, že protistraně v případě prohry, jejíž pravděpodobnost je vysoká, zaplatí výlohy desítek tisíc korun.

Při prvním šetření policií v roce 2010 se ukázalo, že vůz měl v době, kdy s ním dojezdil původní majitel v Německu, najeto 314 tisíc km. Na tachometru a v technickém průkazu při následném prodeji však bylo zapsáno jen 119 tisíc km.

Bazar: Stav km nezaručujeme

Policie uvedla, že se nepodařilo zjistit, zda ke stočení tachometru došlo ještě v Německu, nebo v Česku a kdo ho provedl. Navíc stočení kilometrů není u nás samo o sobě trestným činem.

Autobazaru bylo vyšetřování očividně pro smích. Jejich zástupce do protokolu uvedl, že „autobazar není garantem skutečně ujetých kilometrů, že stav na tachometru je pouze orientační“.

Nelze nikoho postihovat za to, že manipuluje s tachometrem, neboť v ČR není úředně měřidlem, které podléhá kalibraci
Inspektor ČOI

Když si policie vyžádala dokumenty týkající se odkupu vozidla z Německa, jednatel autobazaru jen lakonicky odpověděl, že je „již nevlastní, a proto je nemůže orgánu činnému v trestním řízení poskytnout“.

Česká obchodní inspekce (ČOI) věc házela pod stůl. Když se Hanák dožadoval bližšího vysvětlení, uznala, že se jedná o nekalost, ale to bylo asi tak vše. „Výsledek vašeho snažení o nápravu nás mrzí, protože se domníváme, že se jedná o podvod,“ napsal už před čtyřmi lety motoristovi ředitel ústeckého inspektorátu ČOI Marek Novák.

Hanák: policie věc šetřila jen od stolu

„Nelze nikoho postihovat za to, že manipuluje s tachometrem, neboť v ČR není úředně měřidlem, které podléhá kalibraci,“ dodal inspektor technické kontroly ČOI Petr Červinka.

Pan Hanák také doplatil na to, že se snažil dlouhou dobu o dohodu s autobazarem a čas plynul. „Vaše snaha o domluvu s autobazarem se obrátila proti vám. Odpovědnost za vady lze u prodávajícího uplatnit nejdéle do dvou let od převzetí věci. Ve vašem případě byla tato lhůta zmeškána. Riziko neúspěchu v soudním sporu je proto velmi vysoké,“ napsal Hanákovi právník Jan Hejda.

„Vyčerpal jsem již všechny možnosti a za devět let nebylo možné se dovolat žádné spravedlnosti. Všichni souhlasí s tím, že se podvod stal, a v nemalé výši, celkově s opravami přes 400 tisíc korun, ale nedá se s tím nic dělat,“ konstatuje Hanák.

Podle Hanáka policie věc šetřila jen od stolu. „Prověřením několika vozidel, která bazar prodal, by se jistě podařilo prokázat, zda bazar kilometry stáčí. To by pak stačilo k prokázání úmyslu a nemohli by se vymlouvat na německého dodavatele. Jenže takovou prověrku prostě neudělají,“ nechápe Hanák.

Reklama

Výběr článků

Načítám