Hlavní obsah

Pouze české zmrzliny se dělají z ovoce

Právo, Stáňa Seďová

Každý obyvatel Česka ročně sní přes tři litry zmrzliny. Ročně jí spořádáme 34 miliónů litrů, z toho je třináct miliónů litrů zmrzliny točené nebo kopečkové, zbytek tvoří průmyslové výrobky, jako jsou např. polárkové dorty či nanuky.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejoblíbenější je tradičně míša. Nejvíc tuzemští spotřebitelé milují vanilkovou a ovocnou – jahodovou. Na rozdíl od ciziny se u nás vyrábí z pravého ovoce, a proto po ní touží i v zahraničí.

Výrobci zmrzlin musí každý rok počítat s rozmary počasí. Kvůli loňským povodním například klesla spotřeba zhruba o milión litrů. Navíc když je krásně, lidé si kupují víc kopečkové a točené zmrzliny. Při ošklivém počasí vedou nanuky a rodinná balení.

Mezi spotřebiteli se Češi drží v evropském průměru. Na špici žebříčku v pojídání zmrzlin jsou překvapivě skandinávské země, v nichž vychází spotřeba 10 litrů zmrzliny na osobu, i když se tu slunce zrovna nepřetrhne.

Češi milují méně sladké zmrzliny

„Čeští zákazníci preferují méně sladké zmrzliny, především vanilkové. Hned za nimi jsou ovocné a tvarohové, což je české specifikum, které nám dal míša, jednička od Unileveru. Jinde ve světě tvaroh v kombinaci s ovocem vůbec nenajdete. Jim to prostě nechutná. Na druhou stranu, polský výrobce před několika lety ambiciózně vstoupil na náš trh, ale po roce skončil. Polské zmrzliny chutnají jinak, a stejně je tomu v jiných zemích. Například italské, které jsou celosvětově oblíbené, chutnají při teplotách a způsobu prodeje i Čechům, ale v Itálii, ne v Česku,“ vysvětluje Lukáš Dědek, manažer Bidvestu – firmy, která vyrábí zmrzliny Prima.

Největší podíl na trhu po sečtení všech příchutí a variant má ale mrož. Jeho oblibu a zájem ze zahraniční si jeho výrobci vysvětlují jednoduše tím, že je vyráběn z ovoce.

Nejoblíbenější je chuť jahod

„V mroži je 55 procent jahod. Ani ho nijak nedobarvujeme, takže může mít jinou barvu v červnu a jinou například v srpnu. Velké korporace a vůbec výroby v jiných zemích dělají ovocnou zmrzlinu často ze sirupu a ochucovadel, i když přírodních, je to rozdíl. Proto mrož chutná i v zahraničí. Navíc, i když to nikdo nedokáže vysvětlit, vždy se prodá nejvíc právě červené zmrzliny. Když už jich máme moc, zařazujeme například meruňkovou nebo jinou oranžovou či žlutou. Ale zákazník vždy raději sáhne po červené,“ prozrazuje preference zákazníků Dědek.

Ani jeden z velkých výrobců zmrzlin v Česku také zřejmě úplně nevyjde vstříc fanouškům zdravé výživy a light výrobků. Jednoduše proto, že pokud není zmrzlina tučná, není dobrá.

„Všechny pokusy s fit zmrzlinami nevyvolaly příliš nadšenou odezvu. Lze udělat, ale jakmile je zmrzlina bez tuku a cukru, nechutná. A každý, i vyznavači zdravého životního stylu se chtějí jednou za čas odměnit,“ dodává s úsměvem zástupce výrobce zmrzlin.

Anketa

Jaké zmrzlině dáváte přednost?
Vanilkové
32,9 %
Tvarohové
13,7 %
Ovocné
37 %
Oříškové
4,9 %
Jiné
11,5 %
Celkem hlasovalo 10003 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám