Hlavní obsah

Babiš se chce vypořádat s hazardem, do léta zmizí 10 tisíc automatů

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí vytáhlo do boje s hazardem. V současnosti rozhoduje v 1500 správních řízeních o zrušení deseti tisíc herních automatů, se kterými se chce náměstek Ondřej Závodský vypořádat do léta. Společně s šéfem resortu Andrejem Babišem také představil novelu, která by měla zefektivnit výběr daní z hazardu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

V současnosti prý řeší 1500 správních řízení, která se týkají více než deseti tisíc přístrojů. "Do léta veškerá započatá řízení z povrchu země zmizí," prohlásil Závodský. V březnu ministerstvo evidovala celkem 59 tisíc automatů.

Ten zároveň před několika dny předložil do Sněmovny novelu, která řeší zákonné odnětí povolení k provozování výherních automatů a videoloterijních terminálů (VLT), tak aby se zjednodušilo a odbyrokratizovalo celé řízení. Novela by měla také u VLT regulovat částky, které lze u nich prosázet, jako je tomu u výherních automatů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministr financí Andrej Babiš si postěžoval, že se po revoluci z hazardu neodváděly daně. „Paradoxně až novelou zákona v roce 2012 hazard začal platit daně a mají z toho prospěch naše obce,“ uvedl a dodal, že největším příznivcem byl jeho předchůdce v čele ministerstva Miroslav Kalousek.

Zlegalizovat sázky po internetu

Chystá proto do konce roku předložit ještě jednu novelu, která se zaměří na regulaci a zdanění internetového sázení. Slibuje si od toho příjem na daních až 700 miliónů.

Babiš chce zároveň zintenzivnit spolupráci s policií a dohled nad hazardem. Ve středu už kvůli tomu hovořil s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Ve hře je i vybudování speciálního týmu, který by dohlížel nad některými typy her.

Státní realitka

Druhý návrh, se kterým Babiš ve čtvrtek předstoupil, se týká sjednocení údajů o administrativních budovách v rukou státu. Ministr zkritizoval, že resorty navzdory usnesení vlády nedodaly podklady s údaji o svých nemovitostech. „Resorty mají asi pět a půl tisíce nemovitostí, a bohužel zatím nerespektovaly tohle rozhodnutí vlády. Myslím si, že máme údaje jenom asi o půlce,“ zdůraznil.

Stát podle něj neumí podnikat se svým majetkem. Chce proto předložit novelu, na jejímž základě by se zaevidoval majetek státu a dalo se s ním efektivněji nakládat. „Rádi bychom efektivním způsobem uchopili hospodaření s administrativními budovami,“ řekl k tomu náměstek Ondřej Závodský.

Podle Babiše by například po důkladné analýze mohl stát rozhodnout, jaký majetek si nechat a jaký prodat. „Může to být důležitý příjem státního rozpočtu,“ uvedl a v nadsázce použil pojem státní realitka. „Není to nic zvláštního, v Rakousku mají takovou realitní firmu,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám