Hlavní obsah

Letečtí záchranáři pomáhají v nepřístupných terénech. I kvůli vymknutému kotníku

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze slouží 36 hasičů se specializací letecký záchranář. Jsou to ti, kteří vyzvedávají lidi na střechách domů při povodních, zraněné cyklisty v nedostupných terénech nebo paraglidisty uvízlé na drátech vysokého napětí.

Foto: HZS Praha, Jan Kostík, Právo

Záchranáři při nacvičování záchranné operace

Článek

S policejním vrtulníkem vzlétá dvoučlenný tým letců záchranářů ve dne, někdy dokonce i v noci. „Vzpomínám si, že jsme jednou zachraňovali ženu visící na skále v Divoké Šárce, která chtěla spáchat sebevraždu. Začali jsme za šera, ale pak už se setmělo, a tak na místě musely být dva vrtulníky. Jeden nám svítil a z druhého jsme se spouštěli. Ženu jsme sice vytáhli, ale bohužel nakonec podlehla zraněním v sanitce,“ vzpomíná na náročný zásah velitel čety Pavel Mošnička.

Foto: HZS Praha, Jan Kostík, Právo

Letečtí záchranáři v Brdech

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

I když často tito specializovaní hasiči létají pro sportovce a milovníky adrenalinu, nepatří mezi jejich jediné klienty. „Vytahovali jsme cyklistu, který spadl do rokle, často jsou to paraglidisté a parašutisté uvízlí ve stromech, jednou jsme dokonce vytahovali pána zavěšeného na drátech vysokého napětí. Ale hodně létáme k obyčejným zraněním do nepřístupných terénů. Stejně tak tomu bylo i v případě zvrtnutého kotníku. Zraněný prostě nedokázal jít sám a pozemní transport by byl mnohem složitější,“ vysvětluje hasič letec.

Nejnáročnějším obdobím, které si velitel čety, sloužící už 17 let, za poslední dobu vybaví, byly povodně.

Foto: HZS Praha, Jan Kostík, Právo

Letečtí záchranáři nacvičovali záchranu uvízlého horolezce na skále a zraněného v nepřístupném terénu ve vojenském prostoru Brdy.

„Ty jsou velmi specifické a nebezpečné i pro nás. Záleží na tom, jestli vás spouštějí do rovného terénu, nebo do vody se silným proudem, a samozřejmě i na povětrnostních podmínkách. Rizikový je silný vítr. Bohužel se při povodních i stane, že letíte na stejné místo dvakrát. Lidé prostě poprvé odmítnou odletět. Rozmyslí si to, až jim jde opravdu o život,“ říká Mošnička.

Žádný z jeho kolegů při zásahu nezahynul a nebyl ani vážně zraněn. A to letci záchranáři slouží u pražských hasičů téměř dvacet let.

Nicméně při loňských povodních zažili letečtí záchranáři i kuriózní zásahy. „Ten případ byl i poměrně medializovaný. Ale nešlo o nikterak nebezpečný zásah. Dva muži bez domova se tehdy rozhodli nocovat v opuštěném stavení na jihu Prahy v blízkosti Vltavy, a když se ráno probudili, byla všude kolem nich voda a oni skutečně neměli jak se dostat ven, takže jsme pro ně letěli my,“ doplňuje jeden z veselejších zásahů velitel hasičů letců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám