Hlavní obsah

ODS vrátí milión, který dostala od mladé kadeřnice na mateřské

Aktualizováno

Občanští demokraté do dvou týdnů vrátí miliónový dar, který jim loni věnovala dvaadvacetiletá kadeřnice toho času na mateřské dovolené. V pondělí to oznámil předseda strany Petr Fiala, aby ukončil spekulace o původu daru. Ten byl podle něj nicméně v pořádku. Česká televize v pondělí upozornila i na další podezřelé dary pro tuto stranu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

ODS dar získala v dubnu 2013 od Sabiny Spálovské, nyní s novým příjmením Gajarské, která je podle médií na mateřské dovolené a nevlastní ani žádnou nemovitost. Manželem Gajarské, která se k daru nechtěla vyjádřit, je Jozef Gajarský, podnikatel ve výrobě zdravotnických prostředků. Na dotaz, zda není skutečným dárcem on, neodpověděl.

Fiala řekl, že se v posledních dnech důkladně seznámil se všemi okolnostmi daru a došel k tomu, že všechny náležitosti, které dar má mít, byly naplněny. Byl poskytnut bezhotovostní platbou na základě platné darovací smlouvy a identita dárkyně byla dvakrát ověřena, uvedl.

Soukromí dárců neprověřujeme

"Já nicméně po zvážení všech okolností, který tento případ má, jsem se rozhodl k následujícím krokům: Abychom oslabili mediální tlak na osobu paní dárkyně, abychom odstranili veškeré pochybnosti, které na veřejnosti o financování Občanské demokratické strany vznikly, tak nejpozději do dvou týdnů vrátíme celou částku," nechal se slyšet.

Fiala se také ohradil proti poškozování soukromí dárkyně. Žádná česká politická strana podle něj nemá možnost zjišťovat majetkové poměry jednotlivých občanů, a je to tak dobře.

Peníze od obce

Česká televize v pondělí upozornila i na další podivné dary ODS. Pět tisíc korun například dostala od obce Mělnické Vtelno, ačkoliv zákon přijímání darů od obcí zapovídá. Dalších dvacet tisíc pak měla ODS dostat od společností, v nichž mají obce majetkový podíl.

ODS podle své letošní výroční zprávy vybrala loni na darech 78 miliónů korun. Primát nejštědřejšího dárce drží Jiří Kubů z Brna s 2,5 miliónu korun. Strana loni získala celkem 281 miliónů korun, přesto skončila ve ztrátě asi 14,5 miliónu korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám